«Κατεβείτε με τις κατσαρόλες σας, με λαμπάδες και κεριά, με λουλούδια και πλακάτ και με όποιο δημιουργικό και ειρηνικό τρόπο θεωρείτε σωστό για να διαμαρτυρηθούμε εναντίον της βίας και της καταστολής» το απόγευμα της Δευτέρας, ζητούν από τους πολίτες της Κολομβίας το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CUT και το συνδικάτο των δασκάλων Fecode, απαιτώντας από τον πρόεδρο Ντούκε να τους εξηγήσει «ποιοι είναι και που βρέθηκαν οι υποτιθέμενοι βάνδαλοι» που με τις καταστροφές και τις λεηλασίες τους «αμαυρώνουν» το τεράστιο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας.
Varios policías agreden a jóvenes en medio de las marchas en Bogotá
“Me agarraron entre viejas [mujeres] y entre tombos [policías]. Todos me dieron reduro”, denuncia joven fotógrafa que fue rodeada y golpeada por agentes de Policía en Bogotá.
Το ισχυρό συνδικάτο των δασκάλων Fecode ζήτησε από τον κόσμο να βγουν με τις κατσαρόλες sτους δρόμους τη Δευτέρα το πρωί και το απόγευμα, εκμεταλλευόμενο την Ημέρα εναντίον της βίας εναντίον των γυναικών «για να διαμαρτυρηθούμε για όλη τη βία, από όπου και αν προέρχεται, και να ζητήσουμε έναν άμεσο διάλογο με τον πρόεδρο Ντούκε».
O νόμος και η τάξη των… τεθωρακισμένων
Εκατοντάδες πολίτες χτυπώντας τις κατσαρόλες τους έφθασαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από σπίτι του προέδρου Ντούκε στη Μπογκοτά, αδιαφορώντας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να του ζητήσουν να παραιτηθεί και να σταματήσει την σκληρή καταστολή που εφαρμόζει, μετά την απόφασή του να επιβάλλει… το νόμο και τη τάξη με τουλάχιστον 25.000 αστυνομικούς και στρατιώτες.
Μια τάξη που στοίχησε τη ζωή σε 3 άτομα, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 273 τραυματίες. Στη Μπογκοτά ο στρατός έφθασε να κάνει χρήση τεθωρακισμένων για να αποτρέψει λεηλασίες σούπερ μάρκετ και κυρίως εμπορικών κέντρων. Μόνο το Σάββατο συνελήφθησαν τουλάχιστον 169 άτομα, εκ των οποίων οι 21 είναι ανήλικοι, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για τις συλλήψεις της Κυριακής.
Καμπανάκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη «δυσανάλογη» χρήση δύναμης από την πλευρά των ΜΑΤ (ESMAD) εναντίον των πολιτών που συμμετέχουν στις ειρηνικές διαμαρτυρίες και ζήτησε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο ιατρικός κόσμος κατήγγειλε ότι η αστυνομία περιόρισε την πρόσβαση στις Πρώτες Βοήθειες της Μπογκοτά για να μην μπορούν να νοσηλευθούν οι τραυματίες που «εξασκούσαν το συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας».
Αντιδράσεις της Αριστεράς και των ΜΚΟ
Τη στιγμή που ο πρόεδρος Ντούκε κήρυξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μπογκοτά και έβγαλε το στρατό στους δρόμους ο αριστερός γερουσιαστής Θεπέδα του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου (PDA) κατήγγειλε ότι ο Ντούκε «χρησιμοποιεί τη βαρβαρότητα της αστυνομίας εναντίον των ειρηνικών και αξιοπρεπών διαδηλώσεων για να δημιουργήσει το κλίμα για την επιστροφή του φαντάσματος του Ουρίμπε».
Οι καταγγελίες για σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων επιβεβαιώνονται από τα κοινωνά μέσα, αφού ακόμη και οι δημοσιογράφοι και κυρίως οι φωτορεπόρτερ μετατρέπονται σε θύματα της αυθαιρεσίας των αστυνομικών δεχόμενοι άγριους ξυλοδαρμούς και την καταστροφή των καμερών και των φωτογραφικών μηχανών τους.
Βουλευτές και γερουσιαστές και αρκετές ΜΚΟ ζήτησαν την Κυριακή την παρέμβαση της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να προχωρήσουν σε έρευνα των παραβιάσεών τους που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα. O γερουσιαστής της Πράσινης Συμμαχίας Σανγκουίνο κατήγγειλε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία και το στρατό.
H Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι η αστυνομία έριχνε τα χημικά κατευθείαν επάνω στους διαδηλωτές. Ο Σύλλογος Δικηγόρων και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους κατήγγειλε επίσης την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αυθαίρετες και παράνομες συλλήψεις που κάνει η αστυνομία. Αρκετές ΜΚΟ ζήτησαν από τον Ντούκε «να σταματήσει την επέμβαση των ΜΑΤ και του στρατού και να εγγυηθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία σε όλη τη χώρα».
Ο Ντούκε αρνήθηκε της κατηγορίες ότι ο στρατός και η αστυνομία προκαλούν το κύμα βανδαλισμού και ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα συγκαλέσει ένα τραπέζι κοινωνικού διαλόγου με τα συνδικάτα, τις οργανώσεις των ιθαγενών πληθυσμών, τους φοιτητές και τους αγρότες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του Ντούκε ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η γενική απεργία και οι τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις κατέληξαν σε ένα κύμα βίας με 3 νεκρούς, 122 τραυματίες και 98 συλλήψεις. Ο Ντούκε είχε κλείσει τα σύνορα της Κολομβίας με τις γειτονικές χώρες και είχε δώσει το δικαίωμα στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, που τελικά εφάρμοσε ο ίδιος στη Μπογκοτά βράζοντας το στρατό στους δρόμους χωρίς όμως να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.
Υψηλή ανάπτυξη με υψηλή.., ανεργία και φτώχεια
Το πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα που αποτέλεσε το μοντέλο επιβολής ενός ακήρυκτου δημοκρσατικού – δικτατορικού τύπου καθεστώτος έδειξε για πολλούς και τα όρια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στη Λατινική Αμερική, τη στιγμή μάλιστα που εκδηλώνεται και ένα αντίστοιχο κίνημα διαμαρτυρίας και στη Χιλή.
Οι νέοι της Κολομβίας και όχι μόνο βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να απαιτήσουν μια καλύτερη ζωή καθιστώντας σαφές ότι ακόμη και εάν η Κολομβία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνει τις ανισότητες κια τη φτώχεια και ότι δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας.
Η ανάπτυξη για φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,2%, σε σχέση με το 0,1% του μέσου όρου ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής, ενώ για το 2020 αναμενόταν να φθάσει στο 3,5%, πριν από το κίνημα διαμαρτυρίας. Παρόλη την ισχυρή ανάπτυξη η ανεργία έφθασε στο 10,2% το Σεπτέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας, ενώ ένας στους πέντε νέους είναι άνεργος.
Ο Ντούκε φαίνεται να έχει μια μαγική συνταγή για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας εκτιμώντας ότι η εργασία στην Κολομβία κοστίζει ακριβά και ότι οι επιχειρήσεις εξαιτίας των υψηλού κόστους των απολύσεων δεν αυξάνουν το… τζίρο τους. Για το λόγο αυτό ο Ντούκε πρότεινε το γνωστό πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προσπαθεί να επιβάλλει σε μια σειρά χωρών το ΔΝΤ. Για τον Ντούκε ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός σε σχέση με το μέσο μισθό των 240 δολαρίων το μήνα. Για τα εκατομμύρια των πολιτών και των νέων που γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες αυτές τις ημέρες είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλός ο μέσος μισθός των 240 δολαρίων.
Συνεχίζονται οι δολοφονίες ιθαγενών ηγετών και πρώην ανταρτών των FARC
Η Αποστολή του ΟΗΕ στη Κολομβία υπογράμμισε την Κυριακή την ανάγκη ενός διαλόγου για την ειρήνη στην χώρα και μάλιστα με την ευκαιρία της τρίτης επετείου από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις FARC, που τμήμα τους μετατράπηκαν σε πολιτικό κόμμα. Η Αποστολή του ΟΗΕ υπογράμμισε το γεγονός ότι συνεχίζονται οι δολοφονίες ιθαγενών ηγετών και ο κόσμος βιώνει στους δρόμους πρωτοφανή βία στον απόηχο των διαμαρτυριών εναντίον της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του κόμματος FARC Λοντρόνιο Ετσεβάρι κατήγγειλε ότι από την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης έχουν δολοφονηθεί 170 πρώην αντάρτες που υπέγραψαν τη συμφωνία, ενώ ο πρώην πρόεδρος της χώρας που υπέγραψε τη συμφωνία Σάντος υπογράμμισε ότι «είναι καλύτερη μια ατελής ειρήνη από έναν τέλειο πόλεμο».
Στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Κολομβίας τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό σταθμό, σε μια περιοχή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις του στρατού και της αστυνομίας με τμήματα των FARC, του Εθνικού Στρατού Απελευθέρωσης ELN και των καρτέλ των ναρκωτικών.
ΠΗΓΗ: Avgi – ΠΑΝΑΓΟΠΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ