Αν εφαρμοστούν οι απαιτήσεις για περικοπή “προσωπικής διαφοράς” και κατάργηση 13ης σύνταξης, το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων θα περιοριστεί στα 780 ευρώ μεικτά έναντι 910 ευρώ που είναι σήμερα
Δραστικό περιορισμό των συντάξιμων αποδοχών με περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» και κατάργηση της 13ης σύνταξης επαναφέρει το ΔΝΤ ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, που τηρούν προσώρας στάση σιωπής και αμηχανίας.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, αν εφαρμοστούν, θα περιορίσουν το μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων στα 780 ευρώ μεικτά έναντι 910 ευρώ.
Ουσιαστικά το Ταμείο επαναφέρει στο προσκήνιο τα δύο θέματα στα οποία θεωρεί πως παρατηρήθηκε σημαντική υπαναχώρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό επιμένοντας ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα από τα πιο γενναία στην Ευρώπη!
Όπως επισημαίνουν σε μελέτη τους ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλης Μπέτσης, εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούσε σε αλλαγές, ο μέσος όρος του δείκτη συνταξιοδοτικής δαπάνης προς το ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν την περίοδο 2020-2030 στο 12,5% και το μέσο επίπεδο της σύνταξης στα 780 ευρώ μεικτά τον μήνα από κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Η κατάργηση της διάταξης για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και η θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης ως μόνιμης παροχής έχει μπει στο στόχαστρο του Ταμείου, που προτάσσει το επιχείρημα ότι ο δείκτης συνταξιοδοτικής δαπάνης προς ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1,5 μονάδα και φτάνει στο 14% για την ίδια περίοδο (2020-2030), ωστόσο παραμένει χαμηλότερα από το ανώτερο όριο του 16,2% που έχουν θέσει οι δανειστές.
Οι δύο ειδικοί μάλιστα εκτιμούν πως, σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τότε το μέσο μηνιαίο συνταξιοδοτικό εισόδημα θα μειωθεί επιπλέον των μέχρι σήμερα περικοπών (-45%), κατά περίπου 15% σε σχέση με το σημερινό μέσο μηνιαίο επίπεδο. Σημειώνουν δε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η προσωπική διαφορά επηρεάζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέχρι το 2033, ενώ από το έτος αυτό και μετά μόνο η 13η σύνταξη θα επιβαρύνει επιπλέον το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η επιβάρυνση δε αυτή είναι, σύμφωνα με τους κ. Ρομπόλη και Μπέτση, εντός του πλαισίου που έχουν θέσει οι δανειστές, αφού, χωρίς τη 13η σύνταξη, η συνταξιοδοτική δαπάνη προς το ΑΕΠ το 2070 εκτιμάται από τους δανειστές στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη και τη 13η σύνταξη ως μόνιμη συνταξιοδοτική παροχή, η τιμή του δείκτη θα διαμορφωθεί στο 11,5% του ΑΕΠ. Στην πρώτη περίπτωση, το μέσο μηνιαίο επίπεδο της σύνταξης (κύρια και επικουρική) το έτος 2070 θα διαμορφωνόταν στα 935 ευρώ μεικτά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα διαμορφωθεί στα 1.012 ευρώ.
ΠΗΓΗ: AYΓH