Δραματικές αυξήσεις με υπερδιπλάσιες μηνιαίες εισφορές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Πλήγμα για τους μεσαίους επαγγελματίες, που θα κληθούν να πληρώσουν τις εκπτώσεις των εύπορων
Προεκλογικά ψέματα και μισές αλήθειες. Mετεκλογικά, δραματική επιβάρυνση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.
1,4 εκατομμύρια πολίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν από το 2020 αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη. Επιπλέον θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις με εισφορές που θα κατευθυνθούν στους «κουμπαράδες» της (νέας) επικουρικής σύνταξης που δρομολογείται για τους νέους ασφαλισμένους από το 2021.
Το μετεκλογικό τοπίο στο ασφαλιστικό διαμορφώνεται ερήμην των ελεύθερων επαγγελματιών, που άλλα περίμεναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άλλα ετοιμάζονται να πληρώσουν από τον νέο χρόνο. Είναι τραγική ειρωνεία και για το περίφημο «κίνημα της γραβάτας», που, υποτίθεται, ασφυκτιούσε από τη διασύνδεση των ασφαλιστικών του εισφορών με το ετήσιο εισόδημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου από το 2016, ενώ τώρα καλείται να καταβάλει τριπλάσιες και τετραπλάσιες εισφορές, σε σχέση με τις ισχύουσες, αυτές δηλαδή που καταβάλλει σήμερα το 85% των επαγγελματιών.
Χαράτσι…
Το «χαράτσι» των νέων εισφορών θα ξεκινάει από 35 έως 50 ευρώ τον μήνα για τη χαμηλότερη κατηγορία, δηλαδή την πρώτη ασφαλιστική κλάση, συνεπώς επαγγελματίες και αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν -αν επιλέξουν τη χαμηλότερη κλάση- από 300 έως και 500 ευρώ τον χρόνο! Και αυτό καθώς η πρώτη ασφαλιστική κλάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 210 και 230 ευρώ, έναντι 185 ευρώ που είναι σήμερα το κατώφλι των εισφορών.
Στις επόμενες κατηγορίες, οι ασφαλιστικές κλάσεις θα έχουν μια «λογική προσαύξηση», που θα κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ. ∆ηλαδή κάθε επόμενη κατηγορία, μετά την πρώτη και ελάχιστη, θα διαμορφώνεται σε σταθερό ποσό, προσαυξημένο σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, αρχικά κατά 50 ευρώ και στις τελευταίες κλίμακες κατά 100 ευρώ.
Κάθε ποσό εισφορών θα αντιστοιχίζεται με συγκεκριμένο συντάξιμο εισόδημα, «δείχνοντας» διαφορετικό ποσό σύνταξης στο τέλος του εργασιακού βίου. Οι επαγγελματίες θα επιλέγουν οι ίδιοι ασφαλιστική κατηγορία, ενώ θα μπορούν να αλλάζουν ασφαλιστική κατηγορία (!), προφανώς αναλόγως των ετήσιων εισοδημάτων τους.
Πληρώστε για μεγαλύτερη σύνταξη!
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, για να «χρυσώσει» το χάπι των αυξήσεων στους 1,4 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες, διαρρέει ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν όχι μόνο τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεών τους… Οι επόμενες δύο – τρεις κλάσεις (από την πρώτη) θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές, πιθανότατα όμως χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα (σ.σ. για το 5% των ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωναν υψηλά ετήσια εισοδήματα, άνω των 70.000 ευρώ) και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις!
Να σημειωθεί εδώ ότι το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να δικαιολογήσει τις υπέρογκες αυξήσεις εισφορών, προβάλλει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως το ύψος των εισφορών που χρεώνονται σε 1,4 εκατομμύρια αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι αντισυνταγματικό καθώς υπολογίζεται στο 20%. Ωστόσο στο σκεπτικό της απόφασης δεν έχει ενσωματωθεί η τελευταία αλλαγή του 2019, με την οποία η εισφορά έπεσε από το 20% στο 13,33% του εισοδήματός τους.
Οφέλη για τους εύπορους
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλιστικές κλάσεις που επανέρχονται θα είναι πέντε συν δύο και θα είναι ανεξάρτητες από το εισόδημα και τα έτη ασφάλισης. Στόχος του νέου συστήματος είναι ο ασφαλισμένος να επιλέγει το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλει, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζεται η σύνταξη που θα λαμβάνει. Έτσι, όσο υψηλότερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.
Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, που, υποτίθεται, ασφυκτιούσε το προηγούμενο διάστημα από ασφαλιστικές εισφορές που κυμαίνονταν από 185 έως 300 ευρώ μηνιαίως, τώρα καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα ασφαλιστικές εισφορές που θα ξεκινάνε από τα 230 ευρώ και θα φτάνουν έως τα 550. Εδώ εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι με το νέο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων (κατηγοριών) θα επιβαρυνθούν τα μεσαία στρώματα των επαγγελματιών με ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ (που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία – 90%), ενώ θα ελαφρυνθούν σκανδαλωδώς τα πιο εύπορα τμήματα, που θα περιοριστούν σε μηνιαίες εισφορές των 300 ή των 500 ευρώ, αν επιλέξουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος θα είναι η αποσύνθεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης – υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημά τους και η θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών. Μέσα από αυτή την ανατροπή, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών, μείωση της φοροαποφυγής, κατάργηση των επιστροφών εισφορών, μείωση των χρεών, αλλά και περιορισμό του φαινομένου της καταβολής κρατήσεων την «τελευταία στιγμή».
Το υπουργείο Εργασίας επιχειρηματολογεί ότι οι αλλαγές στις εισφορές μαζι με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020 θα έχουν ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.
Ανατροπές
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανατροπές θα επέλθουν και στο σχέδιο για τη μείωση των εισφορών σε βάθος τετραετίας, που ήταν βασική προεκλογική εξαγγελία.
Το σχέδιο προέβλεπε ότι οι συνολικές, εργοδοτικές και εργατικές, ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και κατά 1,25% το 2023. Με τις παρεμβάσεις αυτές οι κρατήσεις συνολικά υπέρ του ΕΦΚΑ θα ανέρχονταν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και τελικά στο 15% το 2023.
Επίσης, κάθε χρόνο στο διάστημα 2020 – 2023 θα μειώνονταν 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εργατικές εισφορές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες. Παράλληλα, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.
ΠΗΓΗ: AYΓH – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ