Με οδηγό… τον «αμαρτωλό» ιδιωτικό ΟΑΣΘ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με οδηγό… τον «αμαρτωλό» ιδιωτικό ΟΑΣΘ

Αίφνης σταμάτησε η γκρίνια για τις κακές υπηρεσίες του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη… Όχι η δικαιολογημένη γκρίνια του επιβατικού κοινού, που δεν είδε καμία ουσιαστική βελτίωση στις συνθήκες μετακίνησης του, αλλά όλου εκείνου του «γαλάζιου» συστήματος, που πριν τις εκλογές, παρέα με τα φιλικά του μέσα ενημέρωσης, «πυροβολούσαν» καθημερινά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι με την αποϊδιωτικοποίηση του Οργανισμού διέλυσε την αστική συγκοινωνία.

Τώρα όλοι αυτοί μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τη νέα διοίκηση που διόρισε στον ΟΑΣΘ. Αν και οι περισσότεροι δεν είναι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, βλέπουν σοβαρή βελτίωση στις αστικές συγκοινωνίες και περιμένουν να ακούσουν το κυβερνητικό σχέδιο για τη συνέχεια, το οποίο όμως είτε δεν υπάρχει είτε ήδη εφαρμόζεται σιωπηλά και βήμα – βήμα.

Και αυτό διότι ήδη το αρμόδιο υπουργείο, αντί να προχωρήσει τον διαγωνισμό για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη προμήθεια λεωφορείων νέας τεχνολογίας, προτίμησε να ιδιωτικοποιήσει όχι τον ΟΑΣΘ, διότι και να θέλει δεν μπορεί, αλλά ένα μεγάλο μέρος του συγκοινωνιακού του έργου. Παραδίδει το 1/3 των δρομολογίων που εκτελεί στα ΚΤΕΛ και μάλιστα με απευθείας ανάθεση… Έχουμε έτσι μια εν μέρει ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα, η οποία παρουσιάζεται και ως το «μαγικό ραβδί» που θα αναβαθμίσει άμεσα τις αστικές συγκοινωνίες.

Καλή η επικοινωνία, αλλά…

Όπως διατυμπανίζουν τα κυβερνητικά στελέχη και οι σημερινοί διοικούντες τον ΟΑΣΘ, με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθούν περίπου 60 λεωφορεία που θα ριχτούν στα υπόλοιπα δρομολόγια που κρατά ο Οργανισμός και τα οποία θα εξυπηρετούν τα στενά όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αυτήν την πληροφόρηση έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκης έταξε αισθητή βελτίωση στις συνθήκες εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού στις αρχές του 2020, ενώ παράλληλα προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι ήδη τα πράγματα βελτιώνονται. Όμως ακόμη και η πιο καλή επικοινωνιακή πολιτική όταν έρχεται κόντρα με το καθημερινό βίωμα δεν μπορεί να σταθεί. Η αναμονή στις στάσεις συνεχίζει να είναι μεγάλη, τα περισσότερα λεωφορεία συνεχίζουν να είναι σαράβαλα και ο κόσμος συνεχίζει να είναι «παστωμένος» μέσα σε αυτά ή να μη χωρά καν τις ώρες αιχμής και να περιμένει το επόμενο δρομολόγιο.

Τα ισχυρά «κυκλώματα» του ’57

Αλήθεια είναι ότι ο ΟΑΣΘ, ως κρατικός οργανισμός και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν κατάφερε να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό του κοινό. Όχι ότι παρείχε υψηλού επιπέδου με το προηγούμενο «αμαρτωλό» καθεστώς της κρατικοδίαιτης ρεμούλας.

Αλλά, όπως είπε πρόσφατα και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. «δεν γίνεται μέσα σε δύο χρόνια να στήσεις αστικές συγκοινωνίες, ειδικά όταν έχει μέσα κυκλώματα που έχουν στηθεί από το ’57» και τις λυμαίνονται μέχρι και σήμερα.

Ούτε 300 τα λεωφορεία που κυκλοφορούν

Ο σημερινός πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόρδας, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, μιλάει για την «καμένη γη» που παρέλαβε από τη διοίκηση Παππά και φέρεται ως η ιστορία του Οργανισμού να ξεκίνησε το 2017 με την αποϊδιωτικοποίηση και όχι το 1957 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Προβάλει παράλληλα ως μέγα επίτευγμά του ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έβγαλε στο δρόμο περί τα 100 επιπλέον λεωφορεία. «Παραλάβαμε 213 λεωφορεία» υποστηρίζει και βάσει των λεγομένων του σήμερα κυκλοφορούν περί τα 320. Όμως σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μέσα από τον ΟΑΣΘ, ο αριθμός αυτός πολύ δύσκολα πιάνεται σε καθημερινή βάση, ενώ υπάρχουν ημέρες που βγαίνουν κάτω από 300 λεωφορεία στο δρόμο.

Επίσης τα περίπου 60 λεωφορεία που περιμένουν να αποδεσμευτούν από τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ δεν αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα. Και αυτό διότι και αυτά είναι παλιά και με προβλήματα, οπότε εκτιμάται ότι ο στόχος να βγουν τον Ιανουάριο 400 λεωφορεία στις γραμμές που θα εξυπηρετεί ο ΟΑΣΘ είναι σχεδόν ανέφικτος. Μια ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι το νέο συρρικνωμένο συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ θα εκτελείται με περίπου 350 με 360 λεωφορεία. Φυσικά, η κατάσταση θα βελτιωθεί κάπως, αλλά με αυτήν τη λογική θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο αν ο ΟΑΣΘ συρρικνώσει κι άλλο το συγκοινωνιακό του έργο…

Τι «ξεχνάνε» να πουν

Φυσικά ο κ. Σκόρδας όπως και όλοι οι κυβερνητικοί ξεχνάνε να μιλήσουν για το αμαρτωλό παρελθόν του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, πόσο μάλλον να το καταδικάσουν και αποκρύπτουν το χάος που παρέλαβε ο Στέλιος Παππάς τον Αύγουστο του 2017. Όταν αποϊδιωτικοποιήθηκε ο ΟΑΣΘ ήταν ένας οργανισμός υπό πλήρη κατάρρευση, με έναν υπέργηρο στόλο, με τεράστια χρέη και άδεια ταμεία, με απλήρωτους εργαζόμενους που είχαν προχωρήσει σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, αφήνοντας την πόλη χωρίς μέσο μεταφοράς. Η ιδιαίτερα καλοπληρωμένη διοίκηση του ιδιωτικού ΟΑΣΘ και οι μέτοχοί του με τα μηνιαία μερίσματα, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν να είναι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, γνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε δημόσιες αστικές συγκοινωνίες φρόντισαν να απαξιώσουν εντελώς τον στόλο των λεωφορείων. Όταν ανέλαβε τη διοίκηση ο Στέλιος Παππάς με βασικό έργο την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ, στον δρόμο έβγαιναν 245 λεωφορεία. Επί ημερών του ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε πάνω από 400 λεωφορεία, αλλά άρχισε να μειώνεται σταδιακά όσο πλησιάζαμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού.

 

Προεκλογική επιδημία βλαβών

Στ. Παππάς: Τα κυκλώματα υπονόμευσαν το έργο μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές έπεσε μια περίεργη «επιδημία» βλαβών, που χρήζει σοβαρής δικαστικής έρευνας. Ειδικά όταν, με την αλλαγή σκυτάλης στον Οργανισμό τον Αύγουστο, μέσα σε δέκα μέρες ξαφνικά περί τα 70 επιπλέον λεωφορεία δεν παρουσίαζαν πλέον βλάβες και βγήκαν στον δρόμο. Ο Στ. Παππάς και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σάββας Παναγιωτίδης, όταν εργαζόμενοι και διευθυντικά στελέχη σε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων ανέφεραν περιστατικά που έδειχναν ότι κάποιοι μέσα από τον Οργανισμό σαμποτάρουν το συγκοινωνιακό έργο, πήγαν στον εισαγγελέα και κατέθεσαν μήνυση με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Ζητούσαν από τις εισαγγελικές αρχές να αποδοθούν οι ποινικές κυρώσεις για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών αλλά και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης που ενδεχομένως διαπιστωθεί.

Σημείωναν, επίσης, ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ αναζήτησε τις αιτίες για τη μείωση των λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια και μέσα από επιστολές υπηρεσιακών στελεχών ή μαρτυρίες τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. αναφέρθηκαν περιστατικά κατά τα οποία εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ «προφασίζονται» βλάβες και αρνούνται τη συνέχιση των δρομολογίων, ενώ περιγράφονται «τεχνάσματα» ώστε να καθυστερήσει ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων. «Είναι δασκαλεμένοι να γράφουν (σ.σ. στις αναφορές των βλαβών) χίλια δύο πράγματα έτσι ώστε να μην μπορεί ο τεχνίτης των συνεργείων να ελέγξει άμεσα την κανονικότητα ή μη λειτουργίας ενός λεωφορείου» ανέφερε χαρακτηριστικά υπηρεσιακό στέλεχος του ΟΑΣΘ. Επίσης, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στις δικαστικές αρχές, διατυπώθηκαν απειλές και εκβιασμοί από πρώην μετόχους οι οποίοι είναι και εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ.

Χαϊδεύοντας τα «αυτιά» των πρώην μετόχων

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ δεν κρύβει ότι τα κυκλώματα που περιέγραψε ο Χρ. Σπίρτζης είναι ισχυρά και από την πρώτη στιγμή υπονόμευαν το έργο της διοίκησης. Ενδεικτικό είναι το τι συνέβη κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής τον περασμένο Αύγουστο, που πρώην μέτοχοι – εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ήθελαν να τον λυντσάρουν. Αυτών τα «αυτιά» χάιδευαν διάφορα «γαλάζια» στελέχη, δίνοντάς τους ελπίδες ότι θα βρουν δικαίωση μόλις έρθουν πάλι στα πράγματα. Εξάλλου, τουλάχιστον τρεις «γαλάζιοι» βουλευτές Θεσσαλονίκης έστελναν «ραβασάκια» για διορισμούς δικών τους «παιδιών» στον ιδιωτικό ΟΑΣΘ, προφανώς ως ανταπόδοση και για τη στήριξή τους στις γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις. Ανάμεσά τους και ο νυν ΥΜΑΘ Θόδωρος Καράογλου, που τάσσεται υπέρ των ΣΔΙΤ στις αστικές συγκοινωνίες και κατηγόρησε για «διαφθορά»(!) την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Φυσικά, μηνύθηκε γι’ αυτό από τον Στέλιο Παππά, ενώ η εξήγηση που έδωσε είναι ότι, κατά την άποψή του, όπου δημόσιος οργανισμός ενδημεί και διαφθορά, κρίνοντας προφανώς από το τι συνέβαινε κατά τις περιόδους διακυβέρνησης από το κόμμα του…

Ασφαλιστικά μέτρα από τους εργαζόμενους

Η παράδοση ενός μεγάλου μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ σε ιδιώτες, δηλαδή στα ΚΤΕΛ, παρουσιάζεται από όλο το «γαλάζιο» σύστημα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ως η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το μέγα πρόβλημα της έλλειψης λεωφορείων. Το συνδικάτο εργαζομένων, που δεν στάθηκε ιδιαίτερα φιλικό στην προηγούμενη διοίκηση, αντιδρά σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ ο πρόεδρός του Δ. Τσερμενίδης, που ανήκει στο λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ», προς στιγμή «ευλογεί τα γένια» της νέας διοίκησης και συνεχίζει να επιτίθεται στον Χρ. Σπίρτζη, κατηγορώντας τον για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού! Και αυτό διότι επί ημερών του δόθηκαν με απευθείας ανάθεση έξι δρομολόγια προς ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές του νομού στα ΚΤΕΛ. Τώρα ο Κώστας Καραμανλής παραχωρεί 26 επιπλέον γραμμές του ΟΑΣΘ, ορισμένες εκ των οποίων καταλήγουν σε τερματικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης, με απευθείας ανάθεση στα ΚΤΕΛ, αλλά ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ αποφεύγει να του επιτεθεί…

Πάντως οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να μπλοκάρουν αυτήν την συμφωνία και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν αρχικά σε ασφαλιστικά μέτρα. Δεύτερο βήμα θα είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείουν να φτάσουν την υπόθεση στα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς η παραχώρηση του συγκοινωνιακού έργου γίνεται με απευθείας ανάθεση και όχι κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ ουδείς διαβεβαιώνει ότι σε δεύτερη φάση δεν θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες και άλλες γραμμές του ΟΑΣΘ. Μάλιστα άνοιξαν οι ορέξεις και άλλων επιχειρηματιών, που διατηρούν πρακτορεία τουρισμού, και με επιστολή τους στον υπουργό Υποδομών διαμαρτύρονται για την απευθείας ανάθεση στα ΚΤΕΛ του 1/3 του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ, ζητώντας να έχουν και αυτοί «μερίδιο» στις αστικές συγκοινωνίες.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα η συγκεκριμένη σύμβαση να μπει σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ οι εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ δηλώνουν ότι ήδη είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις 300 οδηγών. Όμως για την προμήθεια των 121 λεωφορείων θα περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός συμβαλλόμενος με τον ΟΣΕΘ και τον ΟΑΣΘ θα είναι το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αλλά το παραχωρηθέν συγκοινωνιακό έργο θα τα αναλάβουν μαζί με τα ΚΤΕΛ Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής, με υπεκμισθώσεις μέρους αυτού από τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, προκειμένου γίνει πιο εύκολο το πέρασμα της νέας σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτή θα παρουσιάζεται ως προέκταση της προηγούμενης σύμβασης που αφορούσε στην παραχώρηση των έξη δρομολογίων. Μόνο που το ποσό που θα λάβουν τα ΚΤΕΛ για τα 26 δρομολόγια με απευθείας ανάθεση ανέρχεται σε πάνω από 23 εκατ. ευρώ ετησίως…

Φυσικά οι κυβερνώντες χαρακτηρίζουν προσωρινή λύση την παραχώρηση του 1/3 του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ… Τη μόνιμη για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ουδείς τη γνωρίζει ή την ομολογεί. Βέβαιο είναι ότι πολλά στελέχη της Ν.Δ. θέλουν την εμπλοκή επιχειρηματιών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού του Κ. Καραμανλή ότι δεν θα προωθηθεί νέα ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ. Και πώς να γίνει αυτό, αφού ο Οργανισμός είναι υπό εκκαθάριση. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι «ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα διέπει το διάδοχο σχήμα και αν αυτό θα περιλαμβάνει και το μετρό».

Αναδημοσίευση από avgi.gr –  της