«Απαγορευτικό» και στις διαδηλώσεις!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Απαγορευτικό» και στις διαδηλώσεις!

Στην άμεση επαναφορά του σχεδίου του υπουργού «Δημοσίας Τάξεως» (και όχι Προστασίας του Πολίτη, γιατί η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τον πολίτη και από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και από την περιθωριοποίηση και φτωχοποίηση), της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, Νίκου Δένδια, προχωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για «οριοθέτηση του χώρου των διαδηλώσεων». Ειδικότερα, επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαδηλωτές να μπορούν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους «χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους καταστηματάρχες» και «να υποβάλλουν σε ταλαιπωρία τους πολίτες». Τις επόμενες μέρες θα έρθουν αλλαγές στον τρόπο που θα γίνονται οι πορείες όπως ανέφερε προσθέτοντας ότι «μικρές ομάδες ανθρώπων βάζουν σε δυσανάλογη ταλαιπωρία πολλών χιλιάδων συμπολιτών τους». Πρόσθεσε ότι αυτό που ισχύει σήμερα είναι ένα «καθεστώς ταλαιπωρίας» που προτίθεται να βάλει σε σειρά η κυβέρνηση είτε ως προς «την οριοθέτηση των περιοχών στις οποίες γίνονται οι απεργίες, είτε όσον αφορά την επιτήρηση από την Αστυνομία».

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Αποκαλυπτικό των κυβερνητικών προθέσεων είναι το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (3/11/2019), το οποίο υπογράφει ο Κωστής Π. Παπαδιόχος:
Tέλος στην «ομηρία» της πόλης και στην απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών που προκαλούν οι συνεχείς πορείες, κατά κανόνα ιδιαίτερα μικρών ομάδων διαδηλωτών, στο κέντρο της Αθήνας θέλει να βάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δημιουργία των απαιτούμενων προϋποθέσεων ώστε η Αθήνα να «αναπνεύσει» έχει συζητηθεί αρκετές φορές στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου, με τον κ. Μητσοτάκη να σημειώνει απευθυνόμενος στους στενούς του συνεργάτες ότι «είναι απαράδεκτο λίγες εκατοντάδες άτομα να ταλαιπωρούν μια ολόκληρη πόλη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να εξετάσει διάφορα εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης του προβλήματος ανάλογα με τον όγκο των διαδηλώσεων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, σε μικρές πορείες είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται μια λωρίδα κυκλοφορίας ώστε να μην κλείνουν ολόκληροι κεντρικοί δρόμοι, όπως παραδοσιακά συμβαίνει μέχρι τώρα. Οι ακόμη μικρότερες πορείες, προστίθεται, μπορούν να πραγματοποιούνται στο πεζοδρόμιο, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Επίσης, εναλλακτικά μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερες σε όγκο διαδηλώσεις. Ειδικότερα, μπορεί να είναι συγκεκριμένη η διαδρομή της πορείας, ώστε να είναι ευκολότερη η διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων από την Αστυνομία, ή να ορίζεται συγκεκριμένος χώρος για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, όπως για παράδειγμα το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί εσωτερική «διαβούλευση» στην κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί μια δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί προς συζήτηση με τους φορείς της πόλης, τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και τα συνδικάτα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, εάν κριθεί απαραίτητο η κυβέρνηση θα αναλάβει και τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση, όπως έπραξε πρόσφατα και με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα επιδιώξει τη συναίνεση. Όμως, όπως τονίζεται, «πέρα από το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπάρχει και το δικαίωμα στην κυκλοφορία». Εξάλλου, η συνεχής πρόκληση κυκλοφοριακού «εμφράγματος» στην πόλη δεν έχει ως μόνο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών. Έχει, επίσης, σοβαρή επίπτωση στην οικονομική ζωή της πόλης, καθώς τα καταστήματα «νεκρώνουν», αλλά και στον τουρισμό, που πλέον έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην πρωτεύουσα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2019 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 1.713 συγκεντρώσεις, πορείες και συναθροίσεις πολιτών –στη συντριπτική τους πλειονότητα στην Αθήνα– και για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης διατέθηκαν 43.709 αστυνομικοί.
Επίσης, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 3.514 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 106.970 αστυνομικοί.
Η κυοφορούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ώστε η Αθήνα να καταστεί μια βιώσιμη και λειτουργική πόλη. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια τερματισμού του «άβατου» των Εξαρχείων: Η πάταξη των ναρκεμπόρων, η αντιμετώπιση της βίας και η εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων έχουν δρομολογηθεί, ενώ στους σχεδιασμούς βρίσκεται και η υπόγεια ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ 330/1976 ΜΕ… ΔΟΣΕΙΣ

«Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων», είχε εξαγγείλει από το 1976 ο τότε υπουργός Εργασίας, Κ. Λάσκαρης. Οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να απαγορεύσει και την… «πάλη των τάξεων», μένει να επιβεβαιωθούν. Είναι όμως σαφής η πρόθεσή της να επαναφέρει σε «δόσεις» και με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» του συνδικαλιστικού κινήματος τον αλήστου μνήμης 330/1976, που μεταξύ άλλων περιόριζε δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, κατοχύρωνε την ανταπεργία (λοκ άουτ), νομιμοποιούσε τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και, κυρίως, απαγόρευε την «πολιτική απεργία». Επιπλέον, ο 330 απαγόρευε τις απεργίες αλληλεγγύης, αλλά και κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση που δεν στρεφόταν κατά του συγκεκριμένου εργοδότη και δεν περιοριζόταν σε καθαρά μισθολογικά αιτήματα. Επίσης, υποχρέωνε τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας να γνωστοποιούν τα αιτήματά τους 15 μέρες πριν από την κήρυξη της απεργίας, ενώ χαρακτηρίζονταν παράνομες όσες απεργίες δεν κηρύσσονται από τα επίσημα «επαγγελματικά σωματεία».