Χθες δύο εφημερίδες, τα ΝΕΑ και η Καθημερινή, «χτύπησαν» στα πρωτοσέλιδά τους την είδηση ότι οι σεισμικές έρευνες που κάνουν τα ΕΛΠΕ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποδίδουν ήδη σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που προσομοιάζει με το Ζορ, το κοίτασμα-μαμμούθ της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι εν λόγω ενδείξεις δείχνουν ότι στην περιοχή είναι πιθανό να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων – δηλαδή, υπερδιπλάσια από το κοίτασμα της Αφροδίτης στην κυπριακή ΑΟΖ και όσο ακριβώς το Ταμάρ του Ισραήλ.
Λίγη ώρα αργότερα ο όμιλος των ΕΛΠΕ έσπευσε να συγκρατήσει τις προσδοκίες, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος και πως γα να υπάρξουν τεκμηριωμένες εκτιμήσεις περί της παρουσίας εμπορικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων απαιτούνται περαιτέρω χρονοβόρες έρευνες και αναλύσεις.
Όμως η είδηση που δημοσίευσαν οι δύο εφημερίδες, μαζί με κάποια οικονομικά sites, είχε προέλθει από την παρουσίαση που έκανε ο ίδιος ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του «Κύκλου Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου. ´Ηταν μια είδηση, δε, που οδήγησε την μετοχή των ΕΛΠΕ σε άνοδο πάνω από 1% σε μία μέρα συνολικά υποτονική για το χρηματιστήριο, ενώ συνολικά τον τελευταίο χρόνο τα κέρδη για τη μετοχή της εταιρίας αγγίζουν το 20%. Η μεγαλύτερη άνοδος, μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς καταγράφεται μετά την υπογραφή, τον περασμένο Ιούνιο, της σύμβασης για τις κοινές έρευνες ΕΛΠΕ, Exxon Mobil και Total νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Όλα αυτά έχουν την δική τους αξία την στιγμή που στο παρασκήνιο παραμένει ενεργή η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου. Και μάλλον εξηγούν εύγλωττα τη χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι μπορεί να βρεθεί υπόλογη ακόμη και για απιστία κατά του Δημοσίου: «Σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα (εφημερίδες «Τα Νέα» και «Η Καθημερινή»)», έγραψε στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «φέρουν τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ να εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οικόπεδα όπου το περασμένο Ιούνιο υπογράψαμε να διερευνήσουν από κοινού ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total.
Αν αυτό ισχύει, η επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ιδιαίτερα της θυγατρικής της για τις εξορύξεις, δε θα αποτελεί απλά ιδεοληψία αλλά απιστία κατά του Δημοσίου».
Πρόκειται για μια παρέμβαση απολύτως στοχευμένη, καθώς η εικόνα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δρομολογείται η τελική φάση του σχεδίου για πώληση του μεγαλύτερου μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο (35%) στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου και προς όφελος του βασικού μετόχου – ο οποίος δεν είναι άλλος από τον όμιλο Λάτση που, μέσω της εταιρίας Paneuropean Oil & Industrial Holdings κατέχει το 45,47% των ΕΛΠΕ.
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, Νίκος Παππάς, έχει μιλήσει δημοσίως ακόμη και για «σκάνδαλο», καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εγγύηση για διατήρηση του ελέγχου του Δημοσίου στη θυγατρική των ΕΛΠΕ η οποία έχει τις δραστηριότητες των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Τα τελευταία μηνύματα από την κυβερνητική πλευρά δείχνουν ότι η τελική φάση της ιδιωτικοποίησης θα καθυστερήσει – ενδεχομένως έως τις αρχές του επόμενου χρόνου – αλλά κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλειφθεί.
Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να μηδενίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου, όμως η εκτίμηση από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και παράγοντες της αγοράς είναι ότι από το ποσοστό του 35% που κατέχει το Δημόσιο σχεδιάζεται η πώληση τουλάχιστον του 17%. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε «τεράστιες υπεραξίες» στον όμιλο Λάτση ο οποίος – καθόλου τυχαία – άλλαξε την αρχική του θέση και δεν προτίθεται να πωλήσει καμία μετοχή από το ποσοστό του 45,7% που διαθέτει στα ΕΛΠΕ.
Η κυβερνητική απάντηση στις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης είναι πως η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση την οποία είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο πρώτος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υπενθυμίζουν μια κομβική – και εξαιρετικά επικίνδυνη, όπως αποδεικνύεται – διαφορά: Ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον διαχωρισμό της δραστηριότητας των υδρογονανθράκων και τη μεταφορά της σε νέα εταιρεία στην οποία το Δημόσιο θα διατηρούσε τον έλεγχο του 51%. Και μέχρι στιγμής, το υπουργείο Ενέργειας δεν δίνει την παραμικρή διαβεβαίωση πως η εν λόγω απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ…
Φωτογραφία αρχείου
Αναδημοσίευση από tvxs.gr