Τον αναπτυξιακό νόμο και τις αντιδράσεις στην ΑΔΕΔΥ σχετικά με αυτόν, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνδικαλισμός εν γένει, σχολίασε στην εκπομπή One Talk το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου ο Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος. Ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε πως τα συνδικάτα βρίσκονται στο στόχαστρο εδώ και πολλά χρόνια και τα προβλήματά του «απορρέουν από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου». Εξαρχής τα συνδικάτα δομήθηκαν στο μοντέλο του φορντικού χώρου εργασίας, ενώ τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο.
Θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στο χώρο του συνδικαλισμού λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της ανάπτυξης της τεχνολογίας και αυτά θα σχετίζονται με τη φυσική παρουσία και την ταυτόχρονη συμπαρουσία. Μια κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν και να συγχρονιστούν τα συνδικάτα. «Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν αντανάκλαση του πολιτικού συστήματος και του τρόπου οργάνωσης των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της χωράς», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος και εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την αδυναμία των συνδικάτων να αντιπαρέλθουν όλα αυτά τα προβλήματα.
Πέρα από τις δυσκολίες των συνδικάτων, ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ μίλησε και για τον αναπτυξιακό νόμο, τι αυτός πρεσβεύει και ποια θα είναι η αντίδραση του οργανισμού και η συμβουλή του απέναντι στους εργαζομένους. «Έχει μια παραδοξότητα», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, «είναι ίσως το πρώτο νομοσχέδιο που θεωρεί ότι το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας είναι οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε. «Κάτι τέτοιο αποδεικνύει πως στο σκεφτικό της κυβέρνησης, το πρόβλημα είναι οι εργαζόμενοι», κατέληξε. Τώρα, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ΑΔΕΔΥ;
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο θα συνεχίσουν να διατυμπανίζουν στους εργαζόμενους ότι τα συνδικάτα έχουν πρόβλημα. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι οι συλλογικές μορφές οργάνωσης της μισθωτής εργασίας είναι από τους μοναδικούς τρόπους για να αντιμετωπιστούν. Μίλησε για αξίες συλλογικότητας, συλλογικής πάλης και προσπάθειας και εξήρε την προσπάθεια αλλαγής από τα μέσα. «Και αν τα θέλουμε να τα αλλάξουμε, να γίνουμε οι ίδιοι η δύναμη της αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανώτατη εκπαίδευση και στην κατάσταση στην οποία έχει υπεισέλθει, αυτή της «αγοραίας σχέσης», όπως επίσης και στη Χιλή, όπου επικεντρώθηκε κυρίως στις διαφορετικές εικόνες που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, αυτές που ομορφαίνουν το σκοπό και προσδίδουν άλλα χαρακτηριστικά, περισσότερο ειρηνικά και πολιτισμικά, στην αγριότητα της πραγματικότητας. Τέλος, έκανε μια σύντομη αναφορά στα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, μια αργή αλλαγή, μια «στροφή στις ρίζες τους», όπως χαρακτηριστικά είπε, «με δειλά και μετέωρα βήματα».
Πηγή: one channel