Για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα διώκονται πρώην μέλη του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού για πράξεις του κακοδιαχείρισης την διετία 2012 -2014.
Την ποινική δίωξη σε βάρος 17 προσώπων άσκησε η επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και αφορά τα κακουργήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν κληθεί ως ύποπτοι και έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς, ενώ πλέον η δικογραφία περνά στα χέρια ανακριτή κατά της διαφθοράς.
Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά σε πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα -κατά την κατηγορία- τα χρήματα να τα καρπώνονται οι ποινικά ελεγχόμενοι. Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη το επίμαχο ποσό ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την κατηγορία τα δάνεια και τα βοηθήματα, φέρεται να χορηγήθηκαν σε δικαιούχους οι οποίοι βεβαιώνουν ότι ουδέποτε τα έλαβαν.
Είχε πάρει δάνειο που της είχαν απορρίψει
Η μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη πέρσι στην Εισαγγελία του Αρείου και στην οποία γινόταν αναφορά για εξαπάτηση δεκάδων εργαζομένων, στο όνομα των οποίων έκοβαν δάνεια και οικονομικά βοηθήματα χωρίς οι… «δανειολήπτες» να το γνωρίζουν ή έστω να έχουν ζητήσει κάποιου είδους οικονομική ενίσχυση.
Ο φάκελος διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο από τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, στο πλαίσιο σχετικής μηνυτήριας αναφοράς προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και περιελάμβανε κατάλογο περιπτώσεων χορήγησης δανείων και βοηθημάτων προς εργαζομένους, οι οποίοι από την πλευρά τους αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν λάβει χρήματα από το Ταμείο.
Οι τελευταίοι εκτός από τις υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε ζήτησαν ή έλαβαν κάποιο δάνειο, προκειμένου να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους, επισύναψαν και αντίγραφα των κινήσεων τραπεζικών τους λογαριασμών, στους οποίους δεν υπήρχε κάποια κατάθεση χρημάτων από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ.
Οι περιπτώσεις χορήγησης δανείων και βοηθημάτων στην πλειονότητά τους αφορούν την περίοδο 2012-2014. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μεταξύ 2005 και 2015 το Ταμείο έδωσε πάνω από 600 δάνεια και περίπου 900 βοηθήματα, συνολικού ύψους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο εκτιμάται ότι κάποια από αυτά είναι πλασματικά.
Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2018, όταν ένα μπαράζ αιτημάτων υπαλλήλων έφτασε στη τότε διοίκηση, ζητώντας να μάθουν εάν εμφανίζονται στα αρχεία του Ταμείου να έχουν ζητήσει και να έχουν λάβει δάνειο ή κάποιο οικονομικό βοήθημα.
Για κάποιους οι απαντήσεις έκρυβαν δυσάρεστες εκπλήξεις. Εμφανίζονταν να έχουν λάβει είτε δάνεια ύψους 1.500 ευρώ (το μέγιστο δυνατό ποσό που μπορούσε να δοθεί σαν δάνειο), είτε οικονομικά βοηθήματα (κυρίως 1.000 ή 1.500 ευρώ), είτε και τα δύο ταυτόχρονα.
Το Ταμείο είχε τη δυνατότητα να χορηγεί τέτοιες οικονομικές ενισχύσεις στους υπαλλήλους του υπουργείου για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, από τη σύστασή του το 2002.
Στον πρώτο, δειγματοληπτικό, έλεγχο φάνηκε ότι ένα πλήθος δανείων είχε δοθεί εν αγνοία των φερόμενων ως αιτούντων. Και μάλιστα με τον πλέον ασύδοτο τρόπο: στις αποδείξεις πληρωμής έμπαινε επανειλημμένα η ίδια υπογραφή, ακόμη και στη θέση του ονόματος του «δανειολήπτη» αλλά και του πληρωτή, στην ίδια απόδειξη. Υπογραφή που φέρεται να ανήκει σε πρώην στέλεχος του Ταμείου. Μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονταν στην μηνυτήρια αναφορά ήταν η περίπτωση υπαλλήλου που είχε ζητήσει δάνειο επικαλούμενη σοβαρούς οικονομικούς λόγους, αλλά απορρίφθηκε η αίτησή της από το Ταμείο με το επιχείρημα ότι τα δάνεια και τα βοηθήματα δίνονται μόνο για ιατρικούς λόγους και «με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών». Παρ’ όλα αυτά, η ίδια υπάλληλος έμαθε στη συνέχεια ότι εμφανίζεται να έχει πάρει δάνειο 1.500 ευρώ, χωρίς να το έχει λάβει ποτέ, όπως υποστηρίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού έχει στείλει τον φάκελο με στοιχεία και στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, προκειμένου να κινητοποιηθεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.