Θυσία στον βωμό της τρίτης αξιολόγησης γίνονται τέσσερις λιγνιτικές μονάδες- φιλέτα της ΔΕΗ, ενώ από τις αρχές του χρόνου, θα ξεκινήσει και ο κύκλος εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Market test) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Με καθυστέρηση χρόνων, η Ελλάδα ακολουθεί ένα αποτυχημένο μοντέλο ενεργειακής πολιτικής, παρόμοιο με άλλες χώρες, όπου έγινε αποκρατικοποίηση των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές του ρεύματος.
Το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας μετατρέπεται, μέρα με τη μέρα, σε εμπόρευμα, προς όφελος των επιχειρηματιών και σε βάρος των πολιτών.
Στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι με συμπαραστάτες τους δανειστές και την κυβέρνηση, επιβάλουν ένα νέο ιδιωτικό ολιγοπώλιο υπερκερδοφόρου ελέγχου της ηλεκτρικής ενέργειας, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Κυβέρνηση και δανειστές, δίχως να υπολογίζουν το δημόσιο συμφέρον, παραχωρούν ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Την ώρα που είναι αναγκαία μια γενναία ανασυγκρότηση της επιχείρησης, ώστε να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο της σε όφελος της οικονομίας, του ελληνικού λαού και της ανάπτυξης της χώρας, η ΔΕΗ, αντίθετα, οδηγείται στον τεμαχισμό και την εκποίηση της. Η τμηματική και επιλεκτική πώληση της ΔΕΗ δε θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών και θα χάσει τον χαρακτήρα εταιρίας κοινωνικής ωφέλειας.
Ο δημόσιος χαρακτήρας στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για τον λαό και ηλεκτροδότηση και στην τελευταία γωνιά της πατρίδας μας. Το κόστος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις ανάγκες των πολιτών, ακόμα και των πιο απόμακρων σημείων της χώρας. Δίνει τη δυνατότητα να παρέχεται ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά, να ασκείται κοινωνική πολιτική (π.χ. κοινωνικό τιμολόγιο κ.λπ.), να υπάρχουν ανοχές προς τη σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία. Κι αυτό
για να συνεχιστεί έχει ως προϋπόθεση μια ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
Οι εργαζόμενοι της χώρας δεν πρέπει να μείνουν αδιάφοροι και αμέτοχοι σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης και των πολιτών που συντελείται. Θα πρέπει να είναι «παρών» στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οφείλουν να δώσουν από κοινού με τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τους πολίτες που αντιστέκονται, τη μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Πηγη
ΠΑΣΕΝΤ, «Ναυτιλιακός- Τουριστικός», τχ. 75)