Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ονομάσει το νέο της νομοσχέδιο -που θα φέρει άμεσα στη Βουλή και κατέθεσε προς δημόσια διαβούλευση- αναπτυξιακό, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι επιτίθεται -κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς- στους εργαζόμενους. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα, όπου το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά πιάνει και το δημόσιο.
Ειδικότερα, πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο θα τιμωρείται με ελάχιστη ποινή την προσωρινή παύση από την εργασία για τρεις μήνες, θεωρεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης τη μη αποστολή εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και της αυτοδιοίκησης των απαιτούμενων αδειών, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων που αφορούν την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ποινή θα επιβάλλεται τόσο στον υπάλληλο που είχε τη σχετική αρμοδιότητα όσο και στον προϊστάμενο της εκάστοτε αδειοδοτικής ή γνωμοδοτικής υπηρεσίας. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε το παραπάνω, η… κατάσταση θα περνά αυτόματα στα «χέρια» του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο τελευταίος εντός ενός μήνα θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση που έχει κατατεθεί, αφού πρώτα κάνει σχετική εισήγηση η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.
Πολλά ερωτήματα για τους ελέγχους
Εν τω μεταξύ με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης του ελέγχου της επένδυσης στο 50% και, όταν ολοκληρωθεί (100%), σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι σήμερα δίνεται ενίσχυση στο 20% της επένδυσης με βάση τα τιμολόγια, στο 50% με αυτοέλεγχο, ήτοι μετά από εγκρίσεις λογιστών και μηχανικών, και στο 100% με βάση τον έλεγχο που πραγματοποιείται από τριμελή επιτροπή που κληρώνεται από το μητρώο ελεγκτών.
Οι διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου έχουν σοβαρά προβλήματα, καθότι είναι πιθανό να προκύψουν σύγκρουση συμφερόντων, αυξημένο κόστος, αλλά και μέγα ζήτημα για το ποιοι θα είναι εκείνοι που ελέγχουν και με ποια κριτήρια.
Επιπρόσθετα όλοι οι αναπτυξιακοί νόμοι ελέγχονται από το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εντός της Κομισιόν και, αν δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των ελέγχων, το Δημόσιο μπορεί να υποστεί, όπως συνέβη στο παρελθόν, τεράστιες κυρώσεις. Η πρόβλεψη επιβολής προστίμου 10.000 – 100.000 ευρώ, αν διαπιστωθούν ανακρίβειες στις εκθέσεις των εξωτερικών ελεγκτών, εκτιμάται ότι δεν αποτελεί ισχυρό δίχτυ ασφαλείας και διαφάνειας.
Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος έναντι αμοιβών μεγάλες εταιρείες παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκτός από δουλειές, να… κάνουν τα στραβά μάτια.
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ