Καθώς ξεκινά μια νέα σχολική και συνδικαλιστική χρονιά που απαιτεί τη δυναμική κινητοποίηση όλων μας για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, χαιρετίζουμε αγωνιστικά τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, και ευχόμαστε υγεία, δημιουργικότητα και καλή δύναμη. Ο κίνδυνος του αντιδραστικού πισωγυρίσματος στην εκπαίδευση με την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι ήδη ορατός. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις προγραμματικές της δηλώσεις και την μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική της, θα επιδιώξει το σχεδιασμό ενός σχολείου «θατσερικού» τύπου που θα λειτουργεί με όρους αγοράς, αγνοώντας τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών και ελαστικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών:
- Εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση για τους/τις εκπαιδευτικούς και τη σχολική μονάδα – η οποία υπηρετείται από της διάλυση των δομών στήριξης του εκπαιδευτικού έργου και την επαναφορά των σχολικών συμβούλων και του ΠΔ 152.
- Δημιουργία αυτόνομου διοικητικά και οικονομικά σχολείου που θα χρηματοδοτείται αναλόγως της αξιολόγησής του, με διευθυντή μάνατζερ, χορηγούς και κουπόνια για τους «πελάτες» γονείς και μαθητές.
- Επαναφορά σκληρού εξετασιοκεντρικό συστήματος με Τράπεζα Θεμάτων καθώς και επαναθεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτήριουγια πρόσβαση στην τριτοβάθμια, με συνυπολογισμό της βαθμολογίας και των τριών τάξεων του Λυκείου, καθορισμό ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια το 10, μείωση του αριθμού των εισακτέων.
- Όσον αφορά στην ΤΕΕ, σχεδιάζεται η υποβάθμισή της, η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τομέων της και η εξάρτησή της από τις δυνάμεις της αγοράς. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ, το Τμήμα Μαθητείας των ΕΠΑΛ μεταφέρθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στη Νέα Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης (ΠΔ 84/19), σηματοδοτώντας την απομάκρυνση της μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ από τα ίδια τα ΕΠΑΛ και παραδίδοντας τον θεσμό της μαθητείας στο κεφάλαιο και τους εργοδότες. Τον ίδιο προσανατολισμό έχει και η ίδρυση πρότυπων ΕΠΑΛ με «ενεργό τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων». Επίσης προέβη σε κατάργηση των διετών επαγγελματικών σπουδών αποφοίτων ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ (ΚΕΕ), αιφνιδιάζοντας 1.500 απόφοιτους.
Το επιτελικό κράτος της ΝΔ εμφανίζεται ήδη ανεπαρκές και ανακόλουθο, καθώς δρομολογημένες διαδικασίες καθυστερούν ή αναστέλλονται: Το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόταν ο ΑΣΕΠ για την έκδοση νέων πινάκων αναπληρωτών, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις να πραγματοποιηθούν με τους πίνακες του 2018-2019, στερώντας το δικαίωμα πολλών εκπαιδευτικών να εγγραφούν σε αυτούς ή να επικαιροποιήσουν τα μόριά τους. Επίσης κωλυσιεργεί επικίνδυνα αναφορικά με τους 4.500 χιλιάδες διορισμούς ειδικής αγωγής (μη κατανομή θέσεων ανά κλάδο και ειδικότητα, μη σύσταση οργανικών στα τμήματα ένταξης) και στέλνει στις καλένδες τους 10.500 διορισμούς γενικής αγωγής, αμφισβητώντας την αναγκαιότητά τους.
Συγχρόνως «λάθη», παλινωδίες και εσκεμμένες καθυστερήσεις δυναμιτίζουν την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς: Αναστολή διαδικασιών επιλογής για τα ΚΕΑ (Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία), διακοπή διαδικασιών επιλογής νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης, παρατυπίες στις διαδικασίες Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, «λάθη» στις διαδικασίες των αποσπάσεων – ακόμα και με παραβίαση της αξιολογικής σειράς κατάταξης- καθυστέρηση των αποσπάσεων σε φορείς (οι οποίες έγιναν μετά τις γενικές αποσπάσεις κατά παράβαση του νόμου) και των αποσπάσεων σε σχολεία του εξωτερικού, μη πραγματοποίηση Β΄φάσης γενικών αποσπάσεων, έλλειψη σχεδιασμού για τη λειτουργία και τη στελέχωση των σχολικών μονάδων των σωφρονιστικών καταστημάτων, καθυστέρηση της διαδικασίας έγκρισης των ολιγομελών τμημάτων. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις αποσπάσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) αποκλείσθηκαν συνάδελφοι με προσόντα, καθώς καταστρατηγήθηκε η αξιολογική σειρά των υποψηφίων. Σε μια καταφανή προσπάθεια παραμέλησης της προσφυγικής εκπαίδευσης, και μάλιστα σε μια φάση μεγάλης αύξησης των προσφυγικών ροών, περιοχές με υψηλό αριθμό προσφύγων μαθητών υποστελεχώθηκαν.
Η λογική της υπονόμευσης του κύρους της δημόσιας εκπαίδευσης υπηρετείται ήδη από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά τη μεθοδευμένη προπαγάνδα απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου, συμπεριελήφθηκε στον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε από τη νέα κυβέρνηση, ακυρώνοντας μια κορυφαία κατάκτηση για κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Η ελληνική κοινωνία και η δημόσια εκπαίδευση βρίσκονται απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν τη συνεχή εγρήγορση και συσπείρωση του κλάδου, με στόχο την άμεση αντίδρασή του. Είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, έγκαιρα προετοιμασμένων, με μαζική συμμετοχή και με ξεπέρασμα διχαστικών, μικροπαραταξιακών αντιλήψεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενημέρωση και η προετοιμασία των συναδέλφων/ισσών μέσα στα σχολεία, ώστε να εξασφαλίζεται και η καλύτερη συμμετοχή όλων στις γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και στις αγωνιστικές δράσεις.
Οι ΣΥΝΕΚ θα συμβάλλουν με τη δράση τους στην ανάπτυξη ενωτικών αγώνων για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου και την αποτροπή των όποιων αντιδραστικών εξελίξεων στη δημόσια εκπαίδευση.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ.