Κοινή ανακοίνωση 5 σωματείων: Συνάντηση με Γ. Γραμματέα Υπουργείου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κοινή ανακοίνωση 5 σωματείων: Συνάντηση με Γ. Γραμματέα Υπουργείου

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΝΤΕ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνάντηση με τη Γ. Γραμματέα του υπουργείου

 

Συναδέλφισσες, -οι,

Πραγματοποιήθηκε χθες (3/9/2019) η κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πέντε σωματείων έξω από το Υπουργείο Εργασίας για να γίνει το αυτονόητο: Να διαβουλεύεται το Υπουργείο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων πριν και όχι μετά τη κατάθεση και ψήφιση τροπολογιών.

Με την «πειθώ» της παρουσίας περισσοτέρων από 200 εργαζόμενων από σωματεία εργολαβικών /ενοικιαζόμενων /συμβασιούχων ορισμένου χρόνου μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας   απαιτήσαμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, την οποία είχαμε ζητήσει ήδη με δύο επιστολές (στις 28/8/2019 και 2/9/2019).

Τελικά η συνάντηση έγινε με τη Γ. Γραμματέα, κα Στρατινάκη στην οποία εκθέσαμε τις έντονες αντιρρήσεις μας για τις εξπρές τροπολογίες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και επιδώσαμε σχετικά υπομνήματα.

Σύμφωνα με την κα Στρατινάκη η κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης ορθώς έγινε διότι διαφορετικά θα ετίθετο σε αμφιβολία η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης. Αναφερόμενη στο άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη ισχυρίστηκε ότι ο βάσιμος λόγος θα είχε ως παράγωγο αποτέλεσμα την κατάργηση της.

Όμως η αποζημίωση της απόλυσης στο ελληνικό δίκαιο και σύμφωνα με τη νομολογία αποτελεί «εν ευρεία εννοία αντάλλαγμα» και είναι ένα είδος αποθησαυρισμένου μισθού που καταβάλλεται κατά τη στιγμή της απόλυσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή εργατικού δικαίου, κ. Καζάκο: «Διαφέρει ουσιωδώς ως προς τη φύση της από την αποζημίωση του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/207607_ergasiakes-sheseis-kai-dimokratia) και οι περί του αντιθέτου απόψεις στηρίζονται σε προφανή στρέβλωση ή έστω παρανόηση του γράμματος και του πνεύματος του άρθρου 24. Η κατάργηση της σχετικής διάταξης, πάντως, φαίνεται ότι έδωσε το σήμα σε επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις, όπως στη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στην περίπτωση εργολαβικών εργαζομένων των εταιρειών ενέργειας, αποσπασμένων  στο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι μετά από 10 συναπτά έτη εργασίας, δεν θα ανανεωθεί η τρέχουσα σύμβαση τους.

Όσον αφορά στη διάταξη για τη συνευθύνη, κατά τη γνώμη της κας Γ.Γραμματέως  αφορούσε μόνο περιπτώσεις ακραίας παραβατικότητας όπως στις περιπτώσεις εργολαβιών καθαριστριών ή φυλάκων και δεν έχει να κάνει με εμάς τους υπόλοιπους εργολαβικούς εργαζόμενους που μας περιέγραψε ως στελέχη (!).

Θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι τα «στελέχη» πληρώνονται με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ(!), ότι ακόμα και αν έχουν προσόντα ακαδημαϊκά ή/και προϋπηρεσίας, εξειδίκευσης, αυτά δεν αξιοποιούνται και πάντως οι κάτοχοί τους δεν αμείβονται αναλόγως ενώ βρίσκονται σε διαρκές καθεστώς ανασφάλειας. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τη διαμεσολάβηση εταιρείας που έχει το ρόλο του μεσίτη και αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας. Αντίθετα διαπιστώσαμε στο σύντομο χρονικό διάστημα ισχύος της διάταξης, ότι η συνευθύνη έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα για όλες τις κατηγορίες και υποκατηγορίες εργαζομένων μέσω τρίτων εταιρειών και έδωσε λύση όχι μόνο στις περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων αλλά και για άλλα συναφή θέματα π.χ. σωρευτική άδεια μητρότητας.

Για το γενικότερο θέμα των εργολαβιών το Υπουργείο θεωρεί ότι χωρίζεται σε επιμέρους κατηγορίες που πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση: Στις επιχειρήσεις με συμμετοχή του Δημοσίου η κα Στρατινάκη δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα – μέχρι τον Οκτώβρη – με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα αφορούν τους ήδη απασχολούμενους εργαζόμενους μέσω εργολάβων στις εταιρείες αυτές, διότι ξεκάθαρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η περίπτωση των καθαριστριών και των φυλάκων είναι μια ξεχωριστή κατηγορία. Για τις Τράπεζες δεν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης διότι προέχει και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησής τους και η διατήρηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Επίσης θα καθιερωθεί μητρώο εργολάβων στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι εταιρείες και τα έργα που καταλαμβάνουν.

Για το εργατικό κίνημα θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι εικονικές εργολαβίες αφορούν όλους τους εργαζόμενους και έχουν ένα ξεκάθαρο σκοπό, τη διάβρωση των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων και τη σταδιακή αποδυνάμωση μέχρι καταργήσεως των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Οι δε εργαζόμενοι έχουν ίδιες ανάγκες και αιτήματα ανεξάρτητα από τον κλάδο της οικονομίας στον οποίο εργάζονται.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου, έστω και κατόπιν εορτής να προχωρήσει σε ανοιχτή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των σωματείων για όλα τα θέματα που μας αφορούν άμεσα.  Ζητάμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό για να μην καταργηθεί  η συνήθεια των ανοιχτών θυρών του Υπουργείου που όλα τα συνδικάτα, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συνεχίζοντας τη πρωτοβουλία συντονισμού των σωματείων που ξεκίνησε με αφορμή τις εξπρές τροπολογίες για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που ήρθαμε αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα – απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων – και να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.

Επόμενο ραντεβού: Διαδήλωση ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS            

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (ΠΣΕΦΑ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΣΕΕΕΠΦΧ) ΣΤΑ ΕΛΠΕ   

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΠΑ, ΕΝΕΡ-ΔΕΠΑ