Ξηλώνουν τον νόμο για τη συνευθύνη και τη διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ξηλώνουν τον νόμο για τη συνευθύνη και τη διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης

Aντεργατικές τροπολογίες την τελευταία στιγμή από τον Γ. Βρούτση – Σφυροκόπημα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας δύο τροπολογίων στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια – Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε συνολικά από τη διαδικασία – Τι σχολιάζουν Αλ. Τσίπρας, Αλ. Χαρίτσης. Εφη Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς

 

Δύο τροπολογίες, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατατέθηκαν στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, λίγο πριν από την προγραμματισμένη λήξη της συζήτησης του διϋπουργικού νομοσχεδίου. Και οι δύο τροπολογίες προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για μη σεβασμό των θεσμών. Καθώς το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και η κυβέρνηση επέμεινε στη συζήτηση και την ψήφισή τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση (παρακολουθήστε ζωντανά)

Αλ. Τσίπρας:  Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ φέρνει στα κλεφτά μνημονιακές τροπολογίες

Αλ. Χαρίτσης: «Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»

«Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Μετά από 30 ώρες επίπονης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης φέρνει πραξικοπηματικά δύο τροπολογίες, οι οποίες ουσιαστικά καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε μετά την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Με τις τροπολογίες αίρεται το αιτιολογημένο των απολύσεων και η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες. Είναι τροπολογίες οι οποίες εξυπηρετούν ξεκάθαρα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα. Επί της ουσίας πρόκειται για διατάξεις μνημονιακές οι οποίες έρχονται μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός δεν παίρνει χαμπάρι αυτές τις μεθοδεύσεις. Πλανώνται πλάνη οικτράν. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται και θα αντισταθεί σε αυτή τη μεθόδευση», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης

Εφη Αχτσιόγλου: Απόπειρα κατάργησης κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεων για τα εργασιακά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

«Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εκτός διαδικασίας και πέντε λεπτά πριν κλείσει η συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης επιχείρησε να καταργήσει κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεις για τα εργασιακά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το αιτιολογημένο των απολύσεων, την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ. Εκτελώντας προφανώς συμβόλαιο με το ΣΕΒ», επισημαίνει η τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου

Ν. Παππάς: Μνημόνιο χωρίς μνημόνιο

Νίκος Παππάς@nikospappas16

Μνημόνιο χωρίς μνημόνιο. Ελεύθερες οι αναιτιολόγητες απολύσεις. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Τόσο μόνοι, τόσο νωρίς, πρώτη φορά στα χρονικά.

103 people are talking about this

Οι αντιδράσεις στην Ολομέλεια τη στιγμή της κατάθεσης

Τις έντονες διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης που τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία συζήτησης, προκάλεσε η κατάθεση των δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λίγο πριν ξεκινήσει η ψήφιση του διϋπουργικού νομοσχεδίου.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση τους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τους θεσμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική, αντιδημοκρατική διαδικασία και ζήτησε την άμεση απόσυρση των τροπολογιών, ενώ κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην τις κάνει δεκτές.

«Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό από την κυβέρνηση. Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν γίνει αυτά. Τον ξεπεράσατε κάνοντας κακή αντιγραφή του. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην παραβίαση του κανονισμού» ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου που έκανε λόγο «για απαράδεκτη, μεθοδευμένη συμπαιγνία κυβέρνησης και προεδρείου της Βουλής για να περάσουν αυτές οι άθλιες τροπολογίες».

«Κάνετε ένα απαράδεκτο έγκλημα και εσείς όπως οι προηγούμενοι. Πρέπει να αποσύρετε τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και να κρατήσετε τα προσχήματα. Διαφορετικά δίνετε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είναι πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό και τεράστιο ατόπημα της κυβέρνησης. Δεν συμμετέχουμε στο κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα», τόνισε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που τόνισε ότι «αν αυτή είναι η έννοια της αποφασιστικότητας και της κυβερνησιμότητας, για τις οποίες διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε υπάρχει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς».

«Δείχνει ότι δεν καταλάβαμε τίποτα για τα αίτια της κρίσης και τον θεσμικό εκτροχιασμό που ταλαιπωρεί 10 χρόνια τη χώρα. Κάνατε κακή αρχή δυστυχώς Πλήττετε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αφήστε τα μεγαλεπήβολα περί κυβερνησιμότητας και αποφασιστικότητας και προστατεύστε τους θεσμούς», ανέφερε.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ:

Με την πρώτη τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που απονέμονται από τον ΕΦΚΑ ή επανυπολογίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016.

Ειδικότερα, με την τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης, (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12.5.2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανϋπολογιστεί, μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο, προσαρμόζονται στο νέο οριζόμενο ως άνω ποσό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης, δηλαδή, από τη θέσπιση ανώτατοι ορίου στο συνολικό ακαθάριστο ποσό για τις ήδη απονεμηθείσες πολύ υψηλές συντάξεις, και από τις προς απονομή μελλοντικές πολύ υψηλές συντάξεις. Η εξοικονόμηση αυτή για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023 εκτιμάται στο ποσό των 550.000 ευρώ περίπου, 1,3 δις περίπου, 1,5 δις περίπου, 1,7 δις περίπου και 1,8 δις περίπου αντίστοιχα. Προβλέπεται επίσης αύξηση εσόδων από την αναζήτηση και επιστροφή τυχόν επιπλέον διαφορών συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.

Με τη δεύτερη τροπολογία, καταργούνται αφότου ίσχυσαν διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με:

• την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018)

• το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019)

• την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).

Αναφορικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι καταργείται η διάταξη του άρθρου 9 του ν. 4554/2018, με την οποία επιχειρήθηκε η γενική νομοθετική ρύθμιση για την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων η οποία στην πράξη προκάλεσε εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής που είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός την άμβλυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων έναντι του εργοδότη προς τους αντισυμβαλλομένους του στο πλαίσιο συμβάσεων εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών κλπ, αλλά και των σχέσεων αυτών με τρίτους στο πλαίσιο συμβάσεων υπεργολαβίας. Αναφέρεται επίσης ότι η διάταξη πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.

Αναφορικά με την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019). Το άρθρο 48 του ν.4611/2019 προέβλεπε ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016, έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει ο εργοδότης.

Οι ισχυρισμοί Βρούτση που είδε… ιδεοληπτικές διατάξεις

“Η αντιπολίτευση βιάστηκε να αποχωρήσει. Ίσως είναι και μια εσκεμμένη αποχώρηση, διότι ήξεραν τι θα ακούσουν και δεν ήθελαν να είναι παρόντες”, σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την Ολομέλεια.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε “κρίσιμες, σημαντικές και θετικές” τις διατάξεις των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή, κρίσιμες “για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα, γιατί η Ελλάδα δεν περιμένει”.

Αναφορικά με την τροπολογία για το ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει και κρύβεται για να μην αποκαλυφθεί η βαριά κληρονομιά που άφησε. “Ενημερώθηκα από τη γενική διευθύντρια των Συντάξεων ότι υπάρχουν συντάξεις ύψους 24.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 10.000 ευρώ που είναι έτοιμες να απονεμηθούν. Στείλαμε κατεπείγον mail σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ με την εντολή να παγώσουν όλες οι πληρωμές των συντάξεων που είναι υψηλές”, είπε ο υπουργός και κατέθεσε στοιχεία για υψηλές μηνιαίες συντάξεις. “Τι ζητούσαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Να καθίσω με τα χέρια σταυρωμένα και να πληρωθούν αυτές οι συντάξεις; Γι΄αυτό έπρεπε να υπάρξει διάταξη νόμου, διαφορετικά στις 25 Αυγούστου, αν κάποιος υπάλληλος ακολουθούσε το νόμο και όχι την προφορική εντολή μου, τότε σαφέστατα, θα πληρωνόντουσαν αυτές οι συντάξεις”, είπε ο υπουργός Εργασίας για τον λόγο που κατατέθηκε η επείγουσα τροπολογία που βάζει πλαφόν στις συντάξεις και ενσωματώνει μέσα και ανταποδοτικότητα και αναδιανεμητικότητα, με σεβασμό στους συνταξιούχους. “Σε ένα κράτος που σέβεται τη δημοκρατία και τη λειτουργία του, δεν μπορούμε να αποδώσουμε τέτοιες υψηλές συντάξεις”, είπε ο κ. Βρούτσης.

«Καταργούμε ιδεοληπτικές διατάξεις»

Αναφερόμενος στη δεύτερη τροπολογία για την κατάργηση διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι “στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται ο άνθρωπος και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο αδύναμος γιατί αυτό είναι το DNA και το αξιακό σύστημα της ΝΔ και γι΄αυτό παίρνει αποφάσεις για να περιφρουρήσει εξελίξεις που υπονομεύουν την αγορά εργασίας, υπονομεύουν τον εργαζόμενο, κάνουν τη συμφιλίωση εργαζομένων και εργοδοτών αδύνατη, δημιουργούν διχασμό, κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και είναι διατάξεις που ψήφισε παραμονές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”. Ο υπουργός αναφερόμενος στην κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, την χαρακτήρισε τραγελαφική και ιδεοληπτική τη διάταξη. Ιδίως για την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης, ο υπουργός είπε αποδείχθηκε βλαπτική διότι τα αποτελέσματα των απολύσεων δείχνουν ότι αύξηση απολύσεων από το 2018 στο 2019 την οποία απέδωσε στη διάταξη αυτή. “Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Καταργούμε ιδεοληπτικές εργασιακές διατάξεις και προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα του αύριο, για την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες”, είπε ο υπουργός.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ