Εμμένει στην άποψη περί «αναβάθμισης και ενίσχυσης» του ρόλου του ΣΕΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προανήγγειλε παρόμοιες ενέργειες και σε άλλα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης με σκοπό την «πλήρη αποκομματικοποίησή» της, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κριτική που ασκήθηκε στην απόφασή του ως «παραφιλολογία».
Οι Νάσος Ηλιόπουλος, Απόστολος Καψάλης και Πάνος Κορφιάτης, που έχουν διατελέσει στο παρελθόν ειδικοί γραμματείς του ΣΕΠΕ, του απαντούν μέσω της «Εφ.Συν.» ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και όχι την υποβάθμισή τους:
«Η Επιθεώρηση Εργασίας συνιστά μια από τις βασικές εργατικές κατακτήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο και σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ιστορικής πορείας προς τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της αγοράς εργασίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
»Η εξωδικαστική διευθέτηση της εργατικής διαφοράς, ο προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις, η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, καθώς και η παροχή έγκυρης ενημέρωσης και πληροφόρησης προς αμφότερα τα μέρη της εργασιακής σχέσης καθιστούν το ΣΕΠΕ ένα αναντικατάστατο αυτοδύναμο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και στην περίπτωση της Ελλάδας.
»Βασικό συστατικό και απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη υπηρεσιακή και επιχειρησιακή λειτουργία του ΣΕΠΕ, ωστόσο, είναι η αυτοτέλεια και η αυτονομία του, εφόσον μια τέτοια συνθήκη περιγράφεται με σαφήνεια σε πλήθος σχετικών διεθνών και κοινοτικών νομικών ρυθμίσεων που δεσμεύουν και τη χώρα μας, αλλά και στις υποδείξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
»Διεύθυνσης της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα υπονομεύει και υπηρεσιακά την εσωτερική ζωή του Σώματος, το οποίο έχει πανελλαδική διασπορά δομών και μεγάλο συνολικό αριθμό εργαζομένων, και του στερεί την ευελιξία και την αυτονομία που η φύση του καθιστά αναγκαίες.
»Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, χωρίς καμία επί της ουσίας αιτιολόγηση, υποβαθμίζει αναντίρρητα την προτεραιότητα της πάταξης γενικευμένων φαινομένων παραβατικότητας στην απασχόληση και στην κοινωνική ασφάλιση, υπονομεύει τη λειτουργικότητα των δομών του ΣΕΠΕ και δυσχεραίνει το έργο των στελεχών του σε καθημερινή βάση.
»Ως δείγμα ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί τις εργασιακές σχέσεις αποτελεί μια ευθεία επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και στις δημοκρατικές κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας μας.
»Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας προς το σύνολο των στελεχών του ΣΕΠΕ, συμμεριζόμενοι απόλυτα τις ανησυχίες τους και καλούμε αφενός την κυβέρνηση στη ματαίωση των εν λόγω αντεργατικών σχεδιασμών απέναντι στον ρόλο και στην αποστολή του ΣΕΠΕ και αφετέρου σε επαγρύπνηση τον κόσμο της μισθωτής εργασίας για τη διαφύλαξη των εργατικών κατακτήσεών του».
πηγή : efsyn.gr