(φώτο: Άκης Σκέρτσος, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ και σήμερα υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας)
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει για τα καλά όπως φαίνεται ο κατώτατος μισθός και οι αυξήσεις που χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα,…
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει για τα καλά όπως φαίνεται ο κατώτατος μισθός και οι αυξήσεις που χορηγήθηκαν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα σε όσους έχουν μεγάλη προϋπηρεσία.
Όπως αποκάλυψε η «Αυγή» την περασμένη Πέμπτη, η προσφυγή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των αυξήσεων που χορηγήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Σκέρτσο, πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ και σήμερα υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Να σημειώσουμε ότι η προσφυγή κατατέθηκε πριν περίπου τρεις μήνες, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εργασίας στις 2 Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου στη θέση του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ.
Μάλιστα, ο «προσωπάρχης» του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν αυτός που κατέθεσε και τη σχετική προσφυγή κατά των αυξήσεων στις τριετίες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για εντελώς «τυπικούς» λόγους, σημειώνοντας ότι μια εγκύκλιος δεν μπορεί να ακυρώνει (μνημονιακές) διατάξεις.
Τι αμφισβητούν
Το ερώτημα με βάση την προσφυγή είναι τι θα πράξουν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης όταν θα κληθεί να υπερασπιστεί για λογαριασμό του ελληνικού κράτους το «δημόσιο συμφέρον» στο ΣτΕ.
Πάντως, από την πλευρά του ο ΣΕΒ ζητεί ακύρωση των αυξήσεων, αμφισβητώντας:
* Ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό (11%) συνεπάγεται και αύξηση κατά 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.
* Το γεγονός ότι αυτές οι αυξήσεις (στις τριετίες) προβλέπονται από τον νόμο (και εξειδικεύονται μέσω της εγκυκλίου) για όσους είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Καθώς όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών, όπως προβλέπει η μνημονιακή ρήτρα του 2012, μέχρι να διαμορφωθεί η ανεργία σε ποσοστό κάτω του 10%! Αυτό προβλέπει το Μνημόνιο (δεύτερο) που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία (μαζί με ΠΑΣΟΚ, Καρατζαφέρη, ΔΗΜ.ΑΡ.) το 2011 (κυβέρνηση Παπαδήμου).
Ως προς το τυπικό μέρος της προσφυγής, ο ΣΕΒ σημειώνει πως «οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο (βάσει του άρθρου 103 του Ν. 4172/2013 όπως ισχύει και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαρ. ΙΑ. 6 περ. 2 του Ν. 4254/2014). Επίσης, ότι “οι τριετίες ίσχυαν με αναστολή για όσους τις δικαιούνταν μέχρι το 2012 και επίσης με αναστολή έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013, όπως είχε τροποποιηθεί και ισχύει».
Παράλληλα, επισημαίνει πως με την προσφυγή (τόσο ο ίδιος όσο και μια σειρά εργοδοτικών οργανώσεων) «άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους απέναντι σε ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο κακοδιοίκησης, δηλαδή να εξουδετερώνεται ή να αλλοιώνεται η νομοθεσία διά της έκδοσης εγκυκλίων, όπως συνέβη με την προσβαλλόμενη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας».
Δεν αντέχονται οι αυξήσεις…
Και εξηγεί ο ΣΕΒ με την απάντησή του στην «Αυγή», για όσους δεν κατάλαβαν τι προσπαθεί να επιτύχει με την προσφυγή:
“Το ύψος των μισθών που αντέχει να πληρώνει μια οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.
Στο σημερινό εργασιακό και μισθολογικό περιβάλλον αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με μείωση στη φορολογία της εργασίας και μείωση των εισφορών. Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι ο στόχος για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές στη χώρα συνδέεται άμεσα με τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας της. Και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος κατά τα επόμενα χρόνια”.
αναδημοσίευση από : /avgi.gr/