ή όπως λέμε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη κατάλληλη θέση ….
Αντιγράφουμε από το σχετικό ρεπορτάζ της 10.03.2017 από εδώ και εδώ
Ο εργοδότης Ν. Μηταράκης
Δικάζεται σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Ευελπίδων, κτίριο 9) αγωγή πρώην υπαλλήλου του βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη εναντίον του πρώην υπουργού για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.
Η ενάγουσα (τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), μητέρα ανήλικου παιδιού το οποίο μεγαλώνει μόνη της, απασχολήθηκε ως γραμματέας στο πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη κατά την τετραετία 2011-2015.
Οπως υποστηρίζει η πρώην γραμματέας, την 1η Οκτωβρίου 2015 ο αντίδικός της την απέπεμψε από την εργασία της προφορικά, χωρίς να της καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση και χωρίς να την έχει καταχωρίσει στα τηρούμενα για το ΙΚΑ μισθολόγια.
Επιπλέον όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο νυν βουλευτής της Ν.Δ. παρότι υποχρέωνε την εργαζόμενη σε υπερωρίες με αποτέλεσμα να εργάζεται πάνω από 12 ώρες ημερησίως 7 μέρες την εβδομάδα, δεν κατέβαλλε τις υποχρεωτικές εκ του νόμου υπερωρίες, ενώ πολύ συχνά υπήρχαν διαφορές μεταξύ των οφειλομένων κατά τον νόμο και των καταβληθεισών δεδουλευμένων αποδοχών.
Ακρως επιβαρυντική για τον νυν αναπληρωτή τομεάρχη της Ν.Δ., αρμόδιο για την κοινωνική ασφάλιση, είναι η ακόλουθη καταγγελία της υπαλλήλου: Οπως υποστηρίζει η ενάγουσα, ο αντίδικός της αξίωσε η ίδια να υπογράψει προδιατυπωμένη έγγραφη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και αναγγελία πρόσληψης στην οποία, αντί να αναφέρονται τα δικά του στοιχεία ως εργοδότη της, αναφέρονταν τα στοιχεία μιας ανώνυμης εμπορικής εταιρείας (γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ).
Στην εύλογη απορία της σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δεν αναφερόταν ο πραγματικός εργοδότης της, δηλαδή ο αντίδικος, αλλά ένα τρίτο πρόσωπο το οποίο η ίδια αγνοούσε, ο Νότης Μηταράκης, επικαλούμενος φορολογικούς και λογιστικούς λόγους, φέρεται να τη διαβεβαίωσε ότι θα εμφανιζόταν ως εργαζόμενη της εταιρείας αυτής μόνο τυπικά και ότι δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας, αφού ο νόμιμος εκπρόσωπος και μεγαλομέτοχος της εταιρείας σουπερμάρκετ ήταν προσωπικός του φίλος.
«Θορυβήθηκα και διαμαρτυρήθηκα για τη μεθόδευση αυτή και ζήτησα την τήρηση της νομιμότητας, πλην όμως ο αντίδικος μου δήλωσε ότι, αν δεν υπέγραφα την εικονική σύμβαση εργασίας με την άνω εταιρεία του φίλου του, δεν θα μπορούσε να αποδέχεται εφεξής τις υπηρεσίες μου», αναφέρει η γυναίκα στην αγωγή της.
Από την πλευρά της, επειδή είχε απόλυτη ανάγκη τη θέση εργασίας, αναγκάστηκε να υπογράψει την εικονική σύμβαση εργασίας που της δόθηκε. Στην απόφασή της συνετέλεσε ότι θα ασφαλιζόταν στο ΙΚΑ και έτσι το παιδί της θα αποκτούσε ασφαλιστική κάλυψη ως εξαρτώμενο μέλος.
Τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν ήταν η εν γένει γραμματειακή υποστήριξη του γραφείου (τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία με τρίτους, τήρηση πρωτοκόλλων, αλληλογραφία, δακτυλογράφηση, πληρωμές υποχρεώσεων με μετρητά και σε τράπεζες κ.ά.), ενώ αρκετά συχνά δεχόταν και η ίδια εντολές, εκτός από τους προϊσταμένους της, και από τον Νότη Μηταράκη.
Οσο για τον μισθό της, το πρώτο τετράμηνο εισέπραττε 200 ευρώ καθαρά και για το επόμενο τετράμηνο 400 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι την απόλυσή της, λάμβανε 751,39 ευρώ μηνιαίως (μεικτά).
Δύο μήνες πριν από κάθε βουλευτική εκλογική διαδικασία και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, όταν ο φόρτος εργασίας στο πολιτικό γραφείο ήταν αυξημένος, η εργαζόμενη, όπως ισχυρίζεται, αναγκαζόταν να δουλεύει επί δωδεκάωρο ημερησίως κατά μέσον όρο καθ’ όλες τις εργάσιμες ημέρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες, χωρίς να της χορηγείται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης και χωρίς να της καταβάλλονται οι προβλεπόμενες αμοιβές και αποζημιώσεις.
«Μην ανησυχείς, δεν θα χάσεις ούτε ένα ευρώ από μένα», «να πάμε καλά στις εκλογές και μετά θα πληρωθείς για όλα όπως σου αξίζει», προσπαθούσε να την καθησυχάσει ο Ν. Μηταράκης, όπως ισχυρίζεται η ίδια.
Από γραμματέας αποθηκάριος!
Η γυναίκα τελικά απολύθηκε την 1η Οκτωβρίου 2015. Στη συνέχεια της πρότειναν να προσληφθεί στο σουπερμάρκετ του προσωπικού φίλου τού Ν. Μηταράκη. Παρότι διαμαρτυρήθηκε έντονα, σε απόγνωση, πήγε στο σουπερμάρκετ, όπου διαπίστωσε ότι ο εργοδότης δεν είχε ανάγκη από υπαλληλικό προσωπικό αλλά από εργάτες αποθήκης.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2015 κατά τη συζήτηση της εργατικής διαφοράς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο πρώην υπουργός αρνήθηκε διά του δικηγόρου τα καταγγελλόμενα, ισχυριζόμενος ότι η γυναίκα παρείχε τις υπηρεσίες της στο πολιτικό γραφείο, πλην όμως ότι «το έπραττε εθελοντικά και αμισθί».
Νομικοί κύκλοι της πλευράς του πρώην υπουργού σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» υποστήριξαν πως η υπόθεση έχει κριθεί αρνητικά για την υπάλληλο στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Οι ίδιοι τονίζουν πως η συγκεκριμένη γυναίκα δεν δούλεψε ποτέ στο πολιτικό γραφείο αλλά στο σουπερμάρκετ. Στο πόρισμα της επιθεωρήτριας του ΣΕΠΕ αναφέρεται πως «αρμόδια να αποφανθούν για την υπόθεση είναι μόνο τα πολιτικά δικαστήρια και πως η επιθεωρήτρια δεν μπορεί να διαπιστώσει παράβαση της εργατικής νομοθεσίας» (σ.σ. όπως πάντα αναφέρουν τα πορίσματα όταν υπάρχει αντίθεση των δύο πλευρών).
«Οσα καταγγέλλει η συγκεκριμένη γυναίκα είναι 100% αληθινά. Σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο είναι απαράδεκτο να δεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Δεν φτάνει που την απέλυσαν χωρίς να την αποζημιώσουν, αλλά ενώ γνώριζαν ότι είχε προβλήματα υγείας, την έστειλαν να σηκώνει βαριά κιβώτια στην αποθήκη του σουπερμάρκετ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πρώην στέλεχος του πολιτικού γραφείου του Νότη Μηταράκη. Ο ίδιος θα καταθέσει σήμερα ως μάρτυρας υπεράσπισης της ενάγουσας.
και εδώ
Επιμένει ο Μηταράκης παρά την καταδίκη: «Εθελόντρια» η πρώην υπάλληλός του, ελπίζει να καταπέσει η απόφαση στο Εφετείο!
Ο γαλάζιος βουλευτής που καλείται να καταβάλει σε πρώην υπάλληλο του το ποσό των 6.601,94 ευρώ, αρνείται την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη γυναίκα παρείχε τις υπηρεσίες της στο πολιτικό γραφείο «εθελοντικά κι αμισθί» – ΣΥΡΙΖΑ: «Η υπόθεση της καταδίκης του αναπλ. Τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ δείχνει έμπρακτα πώς εννοεί τα εργασιακά δικαιώματα το κόμμα του»
Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τον βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, αναφορικά με την υπόθεση πρώην υπαλλήλου του στο πολιτικό του γραφείο, η οποία κατήγγειλε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο διάστημα 2011-2015. Ο γαλάζιος βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ (!) καλείται τώρα να καταβάλει στην πρώην υπάλληλο του το ποσό των 6.601,94 ευρώ, με τον νόμιμο τόκο (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).
Ωστόστο, ο Ν. Μηταράκης, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταδικαστική απόφαση εναντίον του, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η εργαζόμενη ήταν «εθελόντρια» και δηλώνει αισιόδοξος για διαφορετική απόφαση σε δεύτερο βαθμό!
Αναλυτικά η απάντηση Μηταράκη με ημερομηνία 17/6/17:
«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: διαβάστε την αμέσως παρακάτω) είναι παραπλανητική, διότι δεν υπάρχει καμία εννοούμενη “καταδίκη” μου, καθώς πρόκειται περί μιας αστικής διαφοράς με εθελόντρια του γραφείου μου, η οποία κρίθηκε μόλις πρωτοδίκως. Ήδη, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει τελεσίδικα κρίνει από 11/11/2015 ότι «δεν δύναται να διαπιστώσει παράβαση της εργατικής νομοθεσίας». Η δε πρωτόδικη απόφαση έκανε μόνο εν μέρει δεκτή την αγωγή της ενάγουσας και σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα καταπέσει στο Εφετείο καθώς, κατά κοινή παραδοχή, είναι ατεκμηρίωτη και νομικά εσφαλμένη.
Είμαι βέβαιος για τα πολιτικά κίνητρα των συμμετεχόντων στην υπόθεση, λόγω της ταχείας και συστηματικής διαρροής της υπόθεσης στον τύπο.
Παρότι πιεστικά μου ζητήθηκε να συμβιβαστώ και πριν αλλά και μετά τη δίκη, δεν το δέχθηκα. Έχω εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και είμαι αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.»
H χθεσινή (16/6) ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταδίκη του αναπλ. Τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ:
«Η υπόθεση της καταδίκης του αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας και Βουλευτή της ΝΔ κ. Ν. Μηταράκη για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο διάστημα 2011-2015, δείχνει έμπρακτα πώς εννοεί τα εργασιακά δικαιώματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ως “ιδεοληψίες”, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μηταράκης οφείλει, τουλάχιστον, να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Το χρονικό της υπόθεσης
Η πρώην υπάλληλος του γαλάζιου βουλευτή απασχολήθηκε στο γραφείο του κατά την τετραετία 2011-2015, αναγκαζόμενη να υπογράψει προδιατυπωμένη έγγραφη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με ένα… γνωστό σουπερμάρκετ! Όπως ανέφερε στην αγωγή της ο βουλευτής της ΝΔ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είχε άμεση ανάγκη από χρήματα αλλά και ασφάλισης, προκειμένου να αποκτήσει ασφαλιστικά δικαιώματα το ανήλικο παιδί της, επικαλούμενος φορολογικούς και λογιστικούς λόγους της πρότεινε να δηλωθεί ως υπάλληλος της συγκεκριμένης εταιρείας της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος είναι ένας στενός του φίλος κι εκείνη αναγκάστηκε να το δεχτεί.
Η συνέχεια της συνεργασίας τους δεν φαίνεται να ήταν όμως καλύτερη. Αφού δέχτηκε την εικονική σύμβαση εργασίας, η εν λόγω υπάλληλος που εργαζόταν κανονικά στο πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη με καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης, όπως υποστήριξε αμειβόταν για το πρώτο τετράμηνο με μόλις 200 ευρώ καθαρά και για τους επόμενους 4 μήνες έπαιρνε 400 ευρώ μισθό. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο μισθός της ανέβηκε στα 751,39 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Επίσης, αν και υποχρεωνόταν σε υπερωρίες με αποτέλεσμα να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα επί 7 μέρες την εβδομάδα, ο βουλευτής δεν τις κατέβαλλε τις υποχρεωτικές από τον νόμο απολαβές για αυτές.
Τελικά την 1η Οκτωβρίου του 2015 ο Νότης Μηταράκης την απέμπεψε από την εργασία της προφορικά, χωρίς να της καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση, αφού ούτως ή άλλως δεν την είχε καταχωρήσει στα τηρούμενα για το ΙΚΑ μισθολόγια.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία της, της πρότειναν να προσληφθεί εν τέλει πραγματικά κι όχι μόνο εικονικά στο σούπερμαρκετ του φίλου του Νότη Μηταράκη, ως εργάτρια αποθήκης!
Εκείνη προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τον βουλευτή αλλά και κύκλους του να αρνούνται τα καταγγελλόμενα, ισχυριζόμενοι ότι η συγκεκριμένη γυναίκα παρείχε τις υπηρεσίες της στο πολιτικό γραφείο «εθελοντικά κι αμισθί».
Η απόφαση του δικαστηρίου
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η εργαζόμενη δεν ήταν εθελόντρια όπως υποστήριξε ο Νότης Μηταράκης, αλλά προσελήφθη στο πολιτικό του γραφείο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Η Δικαιοσύνη έκρινε επίσης αβάσιμο τον ισχυρισμό του γαλάζιου βουλευτή ότι δεν υπήρχε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ τους καθώς εκείνος θα μπορούσε να απασχολήσει μετακλητούς ή αποσπασμένους υπαλλήλους, καθώς όταν εκείνος εξελέγη βουλευτής το 2012 είχε συμπληρώσει τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσε να απασχολήσει με αυτόν τον τρόπο.
Επβαρυντικά στοιχεία για τον Νότη Μηταράκη, ήταν είσης το οργανόγραμμα του πολιτικού του γραφείου, όπου φαινόταν η συγκεκριμένη γυναίκα, το γεγονός ότι κατείχε κλειδιά του χώρου αλλά και η κατάθεση πρώην συνεργάτη του υπέρ της εργαζόμενης.