Επταήμερο εργασίας και «στοπ» στον «εκβιασμό» των ελέγχων, το ξεκάθαρο αίτημα των επιχειρηματιών που «έπιασαν» το σήμα ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων που στέλνει η ΝΔ
Mπορεί τα στελέχη της ΝΔ να λένε με κάθε ευκαιρία ότι «δεν καταλάβαμε» τι εννοούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τα περί «επταήμερου με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων», ωστόσο φαίνεται ότι μία μερίδα επιχειρηματιών έλαβε με σαφήνεια το μήνυμα: «Επταήμερο εργασίας, όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, όχι εξαήμερο, επταήμερο» ζήτησαν με κυνισμό και σαφήνεια από τον πρόεδρο της ΝΔ επιχειρηματίες από την Κω, όπως ακούγεται στο παρακάτω βίντεο.
(τις ρηξικέλευθες «προτάσεις» προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, καταθέτει, όπως προκύπτει από μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο Νίκος Σαμαράς που σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα πριν 2 χρόνια εμφανιζόταν ως Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και Διευθυντής του Continental)
Για αυτούς τους εργοδότες, είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ άνοιξε το δρόμο την θεσμοποίηση της 7ήμερης εργασίας (και όχι της 7ήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων που ισχύει ούτως ή άλλως και στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες).
Αυτή τη στιγμή, στη χώρα µας προβλέπεται σύστηµα εξαήµερης ή πενθήµερης εργασίας. Κατόπιν συµφωνίας εργοδότη και εργαζοµένου, δύναται να συµφωνηθεί ότι ο εργαζόµενος θα απασχολείται είτε 6 ηµέρες την εβδοµάδα επί 7 ώρες ηµερησίως, είτε 5 ηµέρες την εβδοµάδα επί 8 ώρες ηµερησίως. Η επιλογή του ενός εκ των δύο συστηµάτων είναι υποχρεωτική. Ως εκ τούτου, αυτά δεν δύναται να εφαρµοστούν παράλληλα. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ο εργοδότης δεν δύναται να απασχολεί κατά βούληση τον εργαζόµενο, π.χ. µία εβδοµάδα πέντε ηµέρες, την επόµενη έξι και ούτω καθ’ εξής.
Όμως, η πρόσφατη αναφορά Μητσοτάκη άνοιξε την όρεξη μερίδας των επιχειρηματιών, ειδικά του τουρισμού, για ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ισοπέδωση που και τώρα παρατηρείται και καταγράφεται σε μεγάλη έκταση στις τουριστικές περιοχές, όπου σπάνια οι εργαζόμενοι παίρνουν ρεπό. Γι’ αυτό και οι ίδιοι επιχειρηματίες ζητούν να ξεμπερδεύουμε και με τον «εκβιασμό των ελέγχων» που επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους! Τι «υποσχέθηκε» κατόπιν των αιτημάτων αυτών ο πρόεδρος της ΝΔ; «Να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες… τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα»!
Το κόμμα που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μείωσε σε μία νύχτα τον κατώτατο μισθό 22% και θεσμοθέτησε τον ρατσιστικού χαρακτήρα υποκατώτατο μισθό, επιθυμεί να επανέλθει για να «τελειώνουμε» και με τις κατακτήσεις ενός αιώνα που δεν πρόλαβαν να ξηλώσουν τα μνημόνια.
(ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε πριν τις ευρωεκλογές τάχθηκε υπέρ της επταήμερης εργασίας και αναγκάστηκε να «τα μαζέψει» μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε)
Απέναντι στο μεσαίωνα
Στον αντίποδα των αντεργατικών σχεδίων της ΝΔ τοποθετείται το σχέδιο που κατέθεσε την Δευτέρα 10/6 ο ΣΥΡΙΖΑ για νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς. Μιλώντας την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1, ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ στα εργασιακά είναι πολύ αυστηρό και ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι το βασικό δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός, το βασικό είναι και η συλλογική σύμβαση εργασίας. «Αν θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να τηρούνται τα ωράρια και να πληρώνονται», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, σχεδιάζονται τα εξής:
➥Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
➥Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
➥Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.
➥Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.
➥Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.
➥Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
➥Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.
Αναδημοσίευση από: /left.gr