Ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση δημιουργήθηκε από τον δημόσιο τομέα και όχι από τον τραπεζικό τομέα, προσθέτοντας πως οι τράπεζες ήταν αυτές που κλήθηκαν να πληρώσουν την κρίση. Υποστήριξε ότι η συμβολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν καθοριστική «παρά τα λάθη του», ενώ τόνισε ότι για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι υποχρεωτική η δημιουργία μιας «bad bank» προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα κόκκινα δάνεια χωρίς να δημιουργηθούν «ηθικοί κίνδυνοι».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΚΡΗΤΗ TV», ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών οφείλεται στον δημόσιο τομέα και πληρώθηκε από τις τράπεζες. «Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή».
Αναφερόμενος στο πώς κρίνει το ΔΝΤ, δήλωσε ότι είχε καθοριστική συμβολή αν και έκανε λάθη «όπως κάνουμε όλοι», ενώ στάθηκε στο ότι οι χώρες της ΕΕ επιθυμούσαν την παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα. «Ουδείς είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη. Η συμβολή του βεβαίως και ήταν καθοριστική, και με την τεχνογνωσία του και με τη συμβολή του, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν το ΔΝΤ τότε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Τώρα αν έκανε κάτι λάθος είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, θεωρώ εγώ».
Επανέλαβε πως το ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία και ζήτησε τη δημιουργία μιας «bad bank» που τα απορροφήσει χωρίς να δημιουργούνται ηθικοί κίνδυνοι.
«Έχουμε προωθήσει μια συστημική λύση, διότι ναι μεν οι τράπεζες με τις προσπάθειες που κάνουν θα τα μειώσουν, αλλά, εάν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από αυτά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χρειάζεται μια συστημική λύση, δηλαδή μια “bad bank”, μια “κακή τράπεζα” όπως θα λέγαμε, ένα μέσο δηλαδή στο οποίο θα μεταφερθούν τα “κόκκινα” δάνεια, χωρίς αυτό να δημιουργεί ηθικούς κινδύνους».