Πρόστιμο 435.000 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για παραβιάσεις του ωραρίου – Αναδημοσίευση από την «Εποχή» της 12ης Μαΐου
Οπως είχαμε προαναγγείλει στην «Εποχή» (Leroy Merlin: εφευρετικότητα στην αυθαιρεσία, 24/2/19), η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε υψηλότατο πρόστιμο, ύψους 435.000 ευρώ, στη Leroy Merlin, ως αποτέλεσμα του ελέγχου στα κεντρικά γραφεία της, της 29ης Ιανουαρίου 2019, όταν βρέθηκαν 29 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου. Βέβαια, η εν λόγω «καμπάνα» πυροδότησε, όπως έχουμε αναλύσει, την… εφευρετικότητα της εταιρείας, η οποία ανάγκασε τους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες της (περίπου 80 εργαζόμενοι και ακόμα 40 προϊστάμενοι) να υπογράψουν ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις, που επιβάλλουν επί της ουσίας 9ωρο εργασίας. Η Leroy Merlin, όπως και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις (Vodafone, Praktiker), υποσκάπτει έτσι μία σημαντική κατάκτηση, να θεωρείται δηλαδή το διάλειμμα εργάσιμος χρόνος.
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει τις επιπτώσεις από ανάλογους ελέγχους στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρήσεις που «καινοτομούν» στο εν λόγω ζήτημα, ξεκίνησαν την εφαρμογή του 9ωρου μετά την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις υπερωρίες, απόδειξη του γεγονότος ότι είχαν «συνηθίσει» (καλομάθει για την ακρίβεια) στην υποδηλωμένη εργασία. Η ίδια η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε την επιβολή της 9ωρης εργασίας: «Η εταιρεία πρότεινε στους εργαζόμενούς της που θα το επιθυμούσαν εναλλακτική δυνατότητα 8ωρης εργασίας μεταξύ 9 π.μ. – 6 μ.μ., επιλογή που είναι απολύτως προαιρετική και εξαρτάται από την απόφαση του εργαζόμενου», ανέφερε η Leroy Merlin, με αφορμή μία επίθεση του Ρουβίκωνα στο κατάστημα της Λεωφόρου Κηφισίας.
Το πόσο προαιρετικό είναι το νέο καθεστώς, ας το συμπεράνουμε θυμίζοντας ότι η Leroy Merlin είναι η ίδια επιχείρηση στην οποία οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στην «Εποχή» ανακύκλωση του προσωπικού, ενοικίαση εργαζόμενων από την «MAN POWER», απειλές από διευθυντές και ακραία εντατικοποίηση. Παράλληλα, εκτός από το προαναφερθέν πρόστιμο, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε στις αρχές Φλεβάρη πρόστιμο 8.000 ευρώ για διακριτική μεταχείριση σε βάρος εργαζόμενης που απολύθηκε το καλοκαίρι του 2018, λίγο μετά την γνωστοποίηση ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η εταιρεία αρνείται ότι η απόλυση σχετίζεται με την ασθένεια. Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), το Νοέμβριο του περασμένου έτους (πόρισμα 246643/51899/2018), διαπίστωσε πράγματι παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό, όπου και θα αξιοποιηθεί τόσο το πόρισμα του ΣτΠ, όσο αυτό του ΣΕΠΕ. Ακόμη, το 2018, σε 18 ελέγχους, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 52.500 ευρώ για παραβιάσεις του ωραρίου…
ΠΗΓΗ : left.gr/news