Απεργία με μισθολογικά και άλλα εργασιακά αιτήματα πραγματοποιούν οι πιλότοι της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας SAS, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 1.200 πτήσεις για τη Δευτέρα και την Τρίτη, προκαλώντας προβλήματα σε χιλιάδες επιβάτες.
Η απεργία ξεκίνησε την Παρασκευή, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με μισθολογικά αιτήματα, με συνέπεια να καθηλωθεί περίπου το 70% των πτήσεων και να επηρεαστούν σχεδόν 280.000 επιβάτες.
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δηλώνει βαθιά λύπη «που οι πελάτες μας επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη απεργία των πιλότων τώρα που η SAS ακυρώνει πτήσεις για τη Δευτέρα και την Τρίτη».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SAS, η απεργία «θα επηρεάσει επιπλέον 61.000 επιβάτες τη Δευτέρα όταν θα ματαιωθούν 667 πτήσεις σε όλη τη σκανδιναβική επικράτεια. Την Τρίτη θα επηρεαστούν 49.000 επιβάτες και 546 αναχωρήσεις».
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις δεν δείχνει να μπορεί να αρθεί. Τόσο η αεροπορική εταιρεία όσο και τα συνδικάτα των Σουηδών και Δανών πιλότων και η νορβηγική εργοδοτική οργάνωση NHO υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ξεκινήσει νέες επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.
Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Eίναι ιδιοκτησίας της σουηδικής και της δανέζικης κυβέρνησης.
H SAS δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αλλά έχει προειδοποιήσει ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των πιλότων κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά την εταιρεία.
Οι πιλότοι ζητούν αύξηση μισθού κατά 13% -οι μισθοί τους θεωρούνται υψηλοί και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 8.700 ευρώ- και η σουηδική εργοδοτική ένωση της αεροπορικής βιομηχανίας χαρακτηρίζει το αίτημά τους «ακραίο».
Από την πλευρά τους το συνδικάτο SAS Pilot Group, συνδικάτο που εκπροσωπεί το 95% των πιλότων της εταιρείας στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, υποστηρίζει ότι η διαφωνία τους αφορά περισσότερα πράγματα από τα μισθολογικά αιτήματα, καθώς επισημαίνει ότι βασικό αίτημα είναι και η εξασφάλιση καλύτερου και περισσότερο αναμενόμενου ωραρίου εργασίας.
Η SAS, που κινδύνεψε με χρεοκοπία το 2012, έχει παρουσιάσει σταθερά κέρδη την τελευταία τετραετία. Ωστόσο η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, οι ευμετάβλητες τιμές των νομισμάτων και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν ασκήσει πιέσεις στις αεροπορικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της SAS.
Αναλυτές της Sydbank εκτιμούν ότι η απεργία κοστίζει στην εταιρεία 60-80 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες την ημέρα, ρυθμός με τον οποίον κινδυνεύει να εξαλειφθεί το αναμενόμενο καθαρό κέρδος για το 2019 μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
πηγή : efsyn.gr