Νέα δεδομένα στη διαδικασία απολύσεων, καθώς με την εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο της αρχής του «βάσιμου λόγου απόλυσης», θα μπει φρένο στις καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών. Η σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με τις 120 δόσεις.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα και το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου, στην εν λόγω διάταξη θα προβλέπεται ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, η κύρωση του οποίου έγινε το 2016.
Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, με τη διάταξη αυτή, σε συνέχεια της κύρωσης του αναθεωρημένου Χάρτη, εισάγεται ευθέως στο ελληνικό δίκαιο η αρχή της δικαιολογημένης καταγγελίας, και τα δικαστήρια θα πρέπει να ερευνούν την ύπαρξη ή μη του βάσιμου λόγου της απόλυσης.
Παράλληλα, τα δικαστήρια, για να θεωρήσουν έγκυρη μια απόλυση, θα πρέπει αυτή να είναι σύμφωνη με τους όρους του άρθρου 24 του Χάρτη. Το οποίο αναφέρει ρητά ότι «Με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος προστασίας των εργαζομένων σε περιπτώσεις λύσης της σχέσης εργασίας, τα μέρη αναλαμβάνουν να αναγνωρίζουν: α. το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να μη λύεται η εργασιακή τους σχέση χωρίς βάσιμο λόγο που να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά τους ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης, της εγκατάστασης ή της υπηρεσίας, β. το δικαίωμα των εργαζομένων, των οποίων η εργασιακή σχέση λύεται χωρίς βάσιμο λόγο, σε επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση. Για αυτό τον σκοπό τα μέρη αναλαμβάνουν να διασφαλίζουν ότι ο εργαζόμενος, που θεωρεί ότι η σχέση εργασίας του έχει λυθεί χωρίς βάσιμο λόγο, έχει το δικαίωμα προσφυγής σε αμερόληπτο όργανο».
Την εν λόγω διάταξη προαναγγέλλει και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής του Σαββάτου 13/4:
Το ρεπορτάζ του Euro2dy σημειώνει ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που ήταν συγκρουόμενες. Μία στηριζόταν στο συγκεκριμένο άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ άλλη δεχόταν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν προβλέπει την αιτιολόγηση της απόλυσης. Με την προωθούμενη διάταξη, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει την εναρμόνιση των δύο συστημάτων.
«Στοπ» και στις αυθαίρετες μετατροπές συμβάσεων
Με άλλη διάταξη εισάγεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει υποχρεωτικά μέσω τράπεζας την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, ώστε να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών. Το ίδιο θα ισχύσει από 1η Ιουλίου και για τις αποζημιώσεις και τις εισφορές των μαθητευόμενων, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία.
Επίσης, με άλλη διάταξη ορίζεται ρητά ότι η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής είναι άκυρες χωρίς την τήρηση της απαραίτητης διαδικασίας που μεταξύ άλλων προβλέπει την έγγραφη συμφωνία του εργαζόμενου και τη γνωστοποίηση εντός 8ημέρου, στο ΣΕΠΕ, της αλλαγής.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις προστασίας για τους κούριερ και τους εργαζόμενους στο delivery.