ΓΣΕΕ μετά τα εκφυλιστικά φαινόμενα – Η πλειοψηφία της διοίκησης αποφάσισε να προχωρήσει σε μια fast track διαδικασία επανάληψης του συνεδρίου στις 4 Απριλίου. Ωστόσο το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό και το ενδεχόμενο ορισμού προσωρινής διοίκησης από τα δικαστήρια δεν έχει απομακρυνθεί
Μετά τα εκφυλιστικά γεγονότα της Καλαμάτας και την ουσιαστική ματαίωση του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της διοίκησης αποφάσισε να προχωρήσει σε μια fast track διαδικασία επανάληψης του συνεδρίου στις 4 Απριλίου. Ωστόσο το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό και το ενδεχόμενο ορισμού προσωρινής διοίκησης από τα δικαστήρια δεν έχει απομακρυνθεί.
Η μάχη των μηχανισμών, κυρίως μεταξύ των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΜΕ, και τα όσα διαδραματίστηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης της συνομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι διαμορφώνουν μια εικόνα αποστροφής των εργαζομένων από τους εκπροσώπους τους, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Η κρίση στη ΓΣΕΕ είναι πολύ βαθύτερη και καμία τεχνική για να ξεπεραστεί προσωρινά δεν μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα.
Η κατάσταση στη ΓΣΕΕ παραμένει αναλλοίωτη με διαχρονική ευθύνη των διοικήσεών της, κυρίως των παρατάξεων του χρεοκοπημένου πάλαι ποτέ δικομματισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) που εμμένουν στη διατήρηση των συσχετισμών και την αναπαραγωγή της εξουσίας τους. Αλλιώς θα είχαν προχωρήσει αλλαγές που έχουν προαποφασιστεί προ εικοσαετίας και προβλέπουν να υπάρχει ένα Εργατικό Κέντρο ανά νομό ή Περιφέρεια και μία ομοσπονδία ανά κλάδο.
Αυτή την κατάσταση δεν θέλει, όπως έδειξε, να αλλάξει βέβαια ούτε το ΠΑΜΕ, που στοχοποιεί μεν «εργοδοτικές» περιπτώσεις συνέδρων, αλλά αποφεύγει να πει το παραμικρό για τα πραγματικά αίτια της απαξίωσης της ΓΣΕΕ, αποτελώντας ουσιαστικά και το ίδιο την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ τις τελευταίες ώρες επιχειρεί να λάβει κάποιες θεσμικές εγγυήσεις για να διεξαχθούν ουσιαστικά εκλογές (και όχι κανονικό συνέδριο) για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Σε συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο τελευταίος στάθηκε στην αναγκαιότητα αποφυγής ορισμού διοίκησης από τα δικαστήρια, ωστόσο έθεσε και θέμα εγγυήσεων για να υπάρξει ένα κανονικό συνέδριο.
«Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποφευχθεί η προσφυγή στα δικαστήρια, γιατί θα ήταν μία επιπλέον εκφυλιστική κατάσταση. Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν -να γίνει προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές- οι ευρύτερες δυνατές προϋποθέσεις και εγγυήσεις για να κατασιγάσουν η ένταση και οι αντιπαραθέσεις για εύλογα ή λιγότερα εύλογα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, για ενστάσεις που αφορούν εγγυήσεις διεξαγωγής του συνεδρίου» τόνισε αρχικά ο Ν. Βούτσης προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός της μη διεξαγωγής του συνεδρίου και δυστυχώς είναι ένα επιπλέουν επεισόδιο σε τάσεις που μπορούν να αναγνωστούν σαν εκφυλισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως είπε ακόμα, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων «είναι επιτακτική ανάγκη να ανασυνταχθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα στη νέα, τυπικά μεταμνημονιακή, φάση. Γιατί υπάρχουν κι επιπλέον δυνατότητες, νομοθετικές και άλλες, που ανοίγουν το πλαίσιο και το πεδίο των συμβάσεων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων, των εγγυήσεων και της ασπίδας στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα στη δημιουργική αντιπαράθεση που υπάρχει για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους μετά από δέκα χρόνια με ό,τι έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι».
πηγή :avgi.gr