Θέμης Αμπλάς: Ναι σε συνέδριο, αλλά διαφάνεια και συμφωνία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θέμης Αμπλάς: Ναι σε συνέδριο, αλλά διαφάνεια και συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα πιστοποιημένο σύστημα εκλογής των μελών των διοικήσεων από πρωτοβάθμιο έως τριτοβάθμιο επίπεδο χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα νοθείας

Του Θέμη Αμπλά*

Προφανώς και πρέπει να γίνει συνέδριο με συμμετοχή όλων των παρατάξεων εφόσον υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει. Είναι προϋπόθεση αυτό, και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό νομικό κώλυμα.

Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει συνέδριο σε μια μέρα. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Επίσης πριν από την ψηφοφορία για εκλογή νέας διοίκησης θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτή τη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις και να υπάρξουν πρωτοβουλίες την επόμενη μέρα.

Επίσης, προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά και νόμιμα το συνέδριο της ΓΣΕΕ, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πάνω σε βασικά θέματα που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα πιστοποιημένο σύστημα εκλογής των μελών των διοικήσεων από πρωτοβάθμιο έως τριτοβάθμιο επίπεδο χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα νοθείας.

Ακόμα ένα από τα βασικά θέματα μιας τέτοιας συμφωνίας είναι η καθιέρωση συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, η εκκαθάριση του συνδικαλιστικού μητρώου από σωματεία «σφραγίδες».

Στον βαθμό που θα εξασφαλιστούν αυτοί οι όροι, έχει νόημα η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία στις 4 Απριλίου, προκείμενου να αποφύγουμε την οριστική διάλυση του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου και με στόχο να αλλάξει το πρόσωπο της ΓΣΕΕ.

Επίσης θα πρέπει να αναδειχθεί ο υπαρκτός και πραγματικός πόλος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο συνδικαλιστικό κίνημα και εκφράζεται σε μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, όπου συνδικαλιστές δίνουν τη μάχη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διεκδικούν να εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου και να εφαρμοστούν οι τριετίες, να υπάρξει ανάκληση απολύσεων όπου αυτές υπάρχουν. Όλα αυτά πρέπει να αναδειχθούν και στον συσχετισμό που θα προκύψει εφόσον πραγματοποιηθεί συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή μεγάλο ζητούμενο είναι να ανοίξει και στα συνδικάτα μια μεγάλη συζήτηση και υπάρχει κατεύθυνση ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά και τη σύνδεσή τους με μια σειρά κινήματα που αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

 

* Ο Θέμης Αμπλάς είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ)

 

.avgi.gr