Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE – προερχόμενων από την πρώην ΕΘΝΟDATA
Αναστολή της 24ωρης απεργίας
Συνάδελφοι, -ισσες,
Συνεδρίασε χθες (18/3/2019) το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ στο οποίο ενημερωθήκαμε ότι στη τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των Τραπεζών υπήρξε συμφωνία σχετικά με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στα παρακάτω σημεία:
- Θα υπάρχει η διατύπωση ότι: τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.
- Θα υπάρχει κάλυψη μέρους των απωλειών ως εξής: Βελτίωση του εισοδήματος από 1/12/2019 κατά 0,50% από 1/12/2020 κατά 0,75%, από 1/12/2021 κατά 1,50%.
- Θα μειωθεί το ωράριο των συναλλαγών κατά μισή ώρα από Δευτέρα έως Πέμπτη.
- Θα διατηρηθεί το μειωμένο επιτόκιο 2% των στεγαστικών δανείων και η διάρκεια αποπληρωμής στα 40 έτη.
- Εισάγεται στη κλαδική σύμβαση, ρύθμιση για το σύστημα αξιολόγησης η οποία προβλέπει ότι η αξιολόγηση της απόδοσης γίνεται με βάση τις γνώσεις τις ικανότητες και τη συμβολή του στη συνολική απόδοση της μονάδας και λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς εργασίας των Τραπεζών.
- Θα υπάρχει δυνατότητα συζήτησης και ενημέρωσης από τη Διοίκηση της κάθε Τράπεζας για την ψηφιοποίηση των εργασιών και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στους εργαζόμενους.
- Το επίδομα τοκετού αυξάνεται από 1557 ευρώ σε 2000 ευρώ.
- Αυξάνεται από δύο σε τρεις ημέρες η άδεια του πατέρα για τη γέννηση παιδιού.
- Η άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών προσαυξάνεται κατά δύο ημέρες για κάθε παιδί πέραν του 1ου, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
- Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου στον χρόνο που τους εξυπηρετεί.
- Θα υπάρξει βελτίωση των κονδυλίων για Πολιτιστικές και Αθλητικές δραστηριότητες.
Μετά την παραπάνω εξέλιξη το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναστολή της 24ωρης απεργίας της Τετάρτης 20 Μάρτη.
Ωστόσο δεν αναπτύχθηκε συζήτηση γύρω από το θέμα που αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος και υπονομεύει αργά αλλά σταθερά τις κατακτήσεις μας. Είναι το πρόβλημα α. της εξωτερίκευσης των εργασιών (outsourcing) και β. της χρήσης των εξωτερικών συνεργατών.
Η συνεχής χρήση εξωτερικών συνεργατών που παρουσιάζονται ως οι μόνοι κατάλληλοι να καθοδηγήσουν και να φέρουν εις πέρας τη διεύθυνση μεγάλων και κρίσιμων τομέων της Τράπεζας δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά συνεχίζει να υποστηρίζεται. Όταν μετά από λίγα χρόνια αποκαλύπτεται η ανεπάρκειά των συγκεκριμένων συνεργατών απλά απομακρύνονται για να αντικατασταθούν από άλλους.
Όταν η εργασία που μέχρι πρότινος εκτελούνταν από τραπεζοϋπαλλήλους, ανατίθεται σε εταιρείες μέσω ενοικιαζόμενων εργαζόμενων (outsourcing – flexible capacity), κάθε συνάδελφος γίνεται εξαιρετικά ευάλωτος στις πιέσεις για έξοδο του από την Τράπεζα με οποιαδήποτε όρους. Όταν δίπλα μας υπάρχουν εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με εργαζόμενους που δεν τολμούν να ζητήσουν τη νόμιμη καλοκαιρινή τους άδεια, με μητέρες που εξαναγκάζονται να δουλεύουν παρότι δικαιούνται μειωμένο ωράριο, δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι. Δεν συμφέρει οικονομικά τη Τράπεζα η εξωτερική ανάθεση αφού με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να προσληφθούν τρεις (3) εργαζόμενοι. Ωστόσο αυτά τα ποσά παρουσιάζονται ως επένδυση (sic) ενώ η μισθοδοσία είναι κόστος.
Πάνω στο θέμα της εξωτερίκευσης των εργασιών οι εκπρόσωποι των Τραπεζών εξέφρασαν τη πρόθεσή στο μέλλον να χρησιμοποιείται η εξωτερίκευση εργασιών μόνο για μη πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όμως στην Εθνική Τράπεζα μόνο απασχολούνται πάνω από 1000 εργαζόμενοι αποκλειστικά για πάγιες και διαρκείς ανάγκες (!) εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.
Τα καμπανάκια έχουν αρχίσει να ηχούν εδώ και χρόνια όμως γίνονται ακόμα πιο σαφή τώρα μετά την απειλή για απόσχιση του κλάδου της διαχείρισης των κόκκινων δανείων στη Τράπεζα Πειραιώς. Η απόσχιση στη Τράπεζα Πειραιώς αποφεύχθηκε μετά τη μαζική κινητοποίηση των συναδέλφων εκεί, δεν αποφεύχθηκε όμως σε άλλη τράπεζα.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα πρέπει να μείνουμε στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες.
Το Δ.Σ.