ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Συναδέλφισσες, -οι,
Σε συνέχεια προφορικού αιτήματος από εκπρόσωπο του Συλλόγου μας προς τον επικεφαλής του τομέαContact Center της Εθνικής Τράπεζας προχωρήσαμε στην αποστολή της από 13/3/2019 επιστολής, την οποία σας επισυνάπτουμε.
Στην επιστολή θέσαμε το ζήτημα της αξιολόγησης και εκφράσαμε τις σοβαρές μας επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία της. Μεταξύ άλλων επισημάναμε ότι αυτή γίνεται με επιλογή 8 κλήσεων από ένα σύνολο 4400 κλήσεων που κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται σε διάστημα δύο μηνών δηλαδή από ένα ποσοστό μόλις 0,18% του συνόλου των κλήσεων.
Για το θέμα των διαλειμμάτων παραθέσαμε το προεδρικό διάταγμα 384/94 και την ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ σύμφωνα με τα οποία ο εργοδότης θα πρέπει να διαβουλεύεται με τους εργαζόμενους ή/και τους εκπροσώπους τους για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της εργασίας και ο χρόνος απομάκρυνσης του εργαζόμενου από τη θέση εργασίας με οθόνες οπτικής απεικόνισης (είτε για διάλειμμα είτε για αλλαγή δραστηριότητας) μπορεί να είναι έως 15 λεπτά ανά δίωρο.
Ζητήσαμε ότι: «Η διάρκεια του διαλείμματος για τις 7ωρες βάρδιες θα πρέπει να επεκταθεί στα 45 λεπτά, κατανεμημένα σε τρία 15λεπτα διαλείμματα και θα πρέπει να οργανώνονται έτσι ώστε να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους στη διάρκεια της βάρδιας.»
Επιχειρήσαμε μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις να εξηγήσουμε ότι «η απόδοση-συμπεριφορά του εργαζόμενου είναι συνάρτηση της αναγνώρισης της προσφοράς του, της ικανοποίησης που λαμβάνει από το εργασιακό του περιβάλλον, του βαθμού εκπλήρωσης-ολοκλήρωσής του και της ικανοποίησης των κοινωνικών του αναγκών» και άρα η συνεχής χρονομέτρηση της δραστηριότητας του ενισχύει το εργασιακό στρες χωρίς να προσφέρει στην αύξηση της αποδοτικότητας.
Θα επικροτήσουμε όποιες προτάσεις της διοίκησης στη κατεύθυνση της εξομάλυνσης των προβλημάτων αυτών και παραμένουμε πάντα διαθέσιμοι για την πραγματοποίηση συνάντησης που θα συμβάλει στην αναλυτικότερη περιγραφή των παραπάνω θεμάτων και στον εντοπισμό των κατάλληλων λύσεων.
Το Δ.Σ.