Χωρίς εξασφάλιση για τις θέσεις εργασίας αλλά και χωρίς μέριμνα για τους «ενοικιαζόμενους» των τραπεζών η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων για την περίοδο 2019-2021 – Ματαιώθηκε η 24ωρη απεργία της Τετάρτης 20/3
Με την πλάτη στον τοίχο, αφού σε λίγες ημέρες (31/3) έληγε η μετενέργεια της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης, αλλά και χωρίς να δώσει την μάχη της απεργίας που είχε ομόφωνα αποφασίσει για την Τετάρτη 20/3, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ συμφώνησε με τους τραπεζίτες στη νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΣΣΕ) για την περίοδο 2019-2021.
Η τελική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία, όπως ισχυρίζεται η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της, «υπήρξε πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση». Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, όπως προαναφέραμε, η 24ωρη απεργία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Μαρτίου ματαιώνεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, οι βασικές διεκδικήσεις που είχε θέσει ο κλάδος έγιναν αποδεκτές και ικανοποιήθηκαν, με σημαντικότερη την αύξηση πάνω από 2% σε βάθος τριετίας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους (ενώ η εργοδοσία πρότεινε μηδαμινές αυξήσεις μισθών και μόνο από το 17ο μισθολογικό κλιμάκιο και πάνω), ενώ, παράλληλα, “ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων”.
Στη «βούληση» των τραπεζών οι θέσεις εργασίας
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ΟΤΟΕ αρκέστηκε στη διατύπωση ότι οι τραπεζίτες θα δείξουν την απαραίτητη “βούληση” για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όχι δηλαδή τη σαφή τους δέσμευση, την ώρα που έχουν πυκνώσει οι φήμες και τα σενάρια για κύμα απολύσεων και/ ήεθελουσίων εξόδων τα επόμενα χρόνια. Εθελούσιες που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι ελάχιστα γενναιόδωρες για τους εργαζόμενους που θα εξωθηθούν να τις “αξιοποιήσουν”, υπό το φόβο της απόλυσης.
Μην ξεχνάμε ότι, με βάση τη “βούληση” των τραπεζών, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες που έχουν συρρικνωθεί αριθμητικά, με απώλεια 26.000 θέσεων εργασίας, την τελευταία δεκαετία.
Την ίδια ώρα, ενώ δεν υπάρχει ρήτρα απασχόλησης στη νέα σύμβαση, οι απειλές για απόσχιση κλάδων, όπως αυτός των κόκκινων δανείων στην τράπεζα Πειραιώς (απόσχιση που “πάγωσε” μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων), δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.
Παραμένουν «αόρατοι» οι ενοικιαζόμενοι
Καθόλου άσχετο με τις αποσχίσεις είναι και το ζήτημα της εργολαβοποίησης: οι τράπεζες δίνουν απλά μία ασαφή υπόσχεση για ανάθεση σε τρίτες εταιρείες μόνο εργασιών που δεν ανήκουν στις “πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους”.
Ωστόσο, γνωρίζουμε από τη μέχρι τώρα εμπειρία ότι το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, με αποτέλεσμα περίπου το 10% των εργαζόμενων στις τράπεζες να είναι “ενοικιαζόμενοι”, δηλαδή δεύτερης ταχύτητας και εκτός της ΣΣΕ, παρ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (βλέπε τα σχετικά δημοσιεύματα του Left.gr).
Για ακόμη μία φορά, δηλαδή, η ΟΤΟΕ αφήνει εκτός της κλαδικής σύμβασης τους “αόρατους” εργαζόμενους, ξεχνώντας ότι η κατάσταση των εργολαβικών εργαζομένων είναι η προβολή της μελλοντικής κατάστασης κάθε τραπεζοϋπαλλήλου στο εγγύς μέλλον, όπως έχει προειδοποιήσει πολλάκις ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.).
Ίσως γι’ αυτό, η ηγεσία της Ομοσπονδίας δήλωσε, ότι “συνεχίζει τον αγώνα από την επόμενη κιόλας ημέρα” (αφού, βέβαια, απεμπόλησε το όπλο της απεργίας!), δηλαδή αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι για τους μόνιμους και η κατάφωρη αδικία για τους ενοικιαζόμενους παραμένουν.
Άρα, ρωτάμε εύλογα, προς τι οι πανηγυρικές ανακοινώσεις και το κλίμα ευφορίας;
Μειώνεται το ωράριο των συναλλαγών
Στα σημαντικά σημεία της συμφωνίας συγκαταλέγεται η μείωση του ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα, από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ωράριο το οποίο διαμορφώνεται ως εξής: από 08.00 έως 14.00, Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Το παραπάνω σχετίζεται με τους στοχευμένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα (και τις βαριές “καμπάνες”) που ανάγκασαν τις τράπεζες να συμμορφωθούν με την τήρηση των ωραρίων.
Επίσης, σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, οι εργαζόμενοι με αναπηρία (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου ενώ επίσης προβλέπονται, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.
Πηγή: left.gr