Leroy Merlin: εφευρετικότητα στην αυθαιρεσία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Leroy Merlin: εφευρετικότητα στην αυθαιρεσία

Στα χνάρια της Vodafone για το 9ωρο

Του Τάσου Γιαννόπουλου

«Μοιράσου αμέτρητες στιγμές εφευρετικότητας», είναι το κάλεσμα της Leroy Merlin (SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών Α.Ε.) μέσω της ιστοσελίδας της, στην οποία μας πληροφορεί ότι εγκαινίασε το 6ο κατάστημα στη χώρα μας, στο κέντρο της Αθήνας.

Η Leroy Merlin, ωστόσο, «κέρδισε» το τελευταίο διάστημα δημοσιότητα όχι για «τις λύσεις που προσφέρει σε κάθε σπίτι», αλλά για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα καταστήματά της.Κυρίως, όμως, για την προσπάθεια να κανονικοποιήσει τα εξοντωτικά ωράρια, που ήταν ήδη καθεστώς (και) για τους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες της (περίπου 80 εργαζόμενοι και ακόμα 40 προϊστάμενοι), αντιγράφοντας τη μεθόδευση της Vodafone (βλέπε σχετικό κείμενο στην Εποχή της 7ης Οκτωβρίου 2018). Αναγκάζοντας, δηλαδή, τους συγκεκριμένους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις που επιβάλλουν 9ωρο εργασίας.

Η «Εποχή» συνομίλησε με εργαζόμενους στο εν λόγω τμήμα της επιχείρησης, οι οποίοι για ευνόητους λόγους επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμίας τους.Επιβεβαίωσαν ότι ήδη οι περισσότεροι συνάδελφοί τους υπέγραψαν την τροποποίηση η οποία αναφέρει: «Ο εργαζόμενος απασχολείται επί οκτάωρο ημερησίως. Χορηγείται διάλειμμα ανάπαυσης 60’, το οποίο δεν εντάσσεται στο χρόνο εργασίας, με ισόχρονη παράταση της λήξης του ωραρίου που διαμορφώνεται ως εκ τούτου σε 09.00 – 18.00. Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος, κατ’ επιλογήν του, δεν κάνει, εν όλων ή εν μέρει, χρήση του παρεχόμενου διαλείμματος, θα αποχωρεί αντιστοίχως πρόωρα, με τη συμπλήρωση 8 ωρών εργασίας».

«Τυράκι», δηλαδή, για την επιβολή 9ωρης εργασίας αποτελεί η μία ώρα διάλειμμα, που στην πράξη είναι επιπλέον χρόνος εργασίας, που δεν θα χρειάζεται να δηλώνεται ως υπερεργασία ή ως υπερωρία.

Ο έλεγχος του ΣΕΠΕ

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν επίσης ότι ήταν παρόντες στον έλεγχο της 29ης Ιανουαρίου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), όταν βρέθηκαν 29 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου, κάτι που σημαίνει ότι το πρόστιμο θα φτάσει τις 435.000 ευρώ…
Το 2018 το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε συνολικά 18 ελέγχους και επέβαλε πρόστιμα ύψους 52.500 ευρώ στη Leroy Merlin για παραβιάσεις του ωραρίου.

Έτσι, το «εθελοντικό» 9ωρο αποτελεί την επινόηση της εργοδοσίας, προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.
Όπως τονίζουν, άλλωστε, οι εργαζόμενοι, στο συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει σύστημα ωρομέτρησης. Ως αποτέλεσμα, οι υπερωρίες κάνουν «φτερά» τόσα χρόνια. Ενώ με τις νέες συμβάσεις κανείς δεν θα μπορεί να διασφαλίσει ότι ο εργαζόμενος που θα σχολάσει στις 18:00, θα έχει πραγματοποιήσει μία ώρα διάλειμμα.
«Από πότε το ωράριο εργασίας ορίζεται από τον χρόνο διαλείμματος; Δηλαδή, αν προβλεπόταν 3ωρο διάλειμμα, θα υπογράφαμε 11ωρο;», το εύλογο ερώτημα των εργαζόμενων.

«Οι εργοδότες φαίνεται ότι ανακάλυψαν νέο κόλπο για επιβάλλουν στην πράξη 9 ώρες δουλειάς», συμφωνεί και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος που, ελλείψει επιχειρησιακού σωματείου, θα θέσει η ίδια επί τάπητος το ζήτημα σε συνάντηση με την εργοδοσία, ενώπιον του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη. Η τριμερής είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20/2, αλλά αναβλήθηκε για τον Μάρτιο.

Αγωγή κατά της Vodafone

Σημειώνεται ότι για το αντίστοιχο ζήτημα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εποχής», θα προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή κατά της Vodafone.

Πυρήνας της επιχειρηματολογίας των εργαζόμενων θα είναι το ζήτημα της «επιχειρηματικής συνήθειας»: με απλά λόγια ότι, όπως είχε και ο Ανδ. Νεφελούδης επισημάνει τον περασμένο Νοέμβριο προς την εργοδοτική πλευρά, δεν γίνεται χωρίς επαρκή τεκμηρίωση να αλλάζει μία καθιερωμένη «επιχειρηματική συνήθεια» περίπου 25 ετών, δηλαδή η πρόβλεψη για διάλειμμα μισής ώρας εντός του 8ωρου, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αφορμή (όπως, π.χ. ένας ψηφισμένος νόμος).

Το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστούμε ότι, όπως αναφέρουν στην «Εποχή» οι εργαζόμενοι στη Leroy Merlin, το καθεστώς αυτό εφαρμόζει και η πολυεθνική εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και φορολογικών συμβουλών PWC, η οποία «συμπτωματικά» είναι η ίδια που πριν ένα χρόνο ανέλαβε τη μισθοδοσία, την κατάρτιση των προγραμμάτων και μέρος της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της Leroy Merlin.

«Επιδρομή» στα εργασιακά δικαιώματα

Η τελευταία, με αφορμή την καταδρομική επίθεση του «Ρουβίκωνα» (Κυριακή 17/2) στο κατάστημα επί της Λεωφ. Κηφισίας, η οποία προκάλεσε «σοβαρότατες υλικές ζημίες», εξέδωσε ανακοίνωση υπερηφανευόμενη για την «υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων».

Ωστόσο, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόσφατα πρόστιμο 8.000 ευρώ στην επιχείρηση για διακριτική μεταχείριση σε βάρος εργαζόμενης που απολύθηκε το καλοκαίρι του 2018, λίγο μετά την γνωστοποίηση ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η εταιρεία αρνείται ότι η απόλυση σχετίζεται με την ασθένεια. Όμως, εκτός από το ΣΕΠΕ, και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), το Νοέμβριο του περασμένου έτους (πόρισμα 246643/51899/2018), διαπίστωσε πράγματι παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.
Η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό, όπου και θα αξιοποιηθεί τόσο το πόρισμα του ΣτΠ, όσο αυτό του ΣΕΠΕ.

Η αναλγησία δεν σταματά εκεί, καθώς η ακραία εντατικοποίηση του τελευταίου διαστήματος, η ενοικίαση εργαζόμενων από τη «δουλεμπορική» MAN POWER, οι απειλές από διευθυντές συνιστούν καθημερινότητα.

Τέλος, αυτήν την περίοδο με την «καινοτομία» του περίφημου «feedback», της «δυνατότητας» των εργαζομένων να αξιολογεί ο ένας τον άλλον, η Leroy Merlin καθιερώνει και τη «ρουφιανιά» ως πρακτική «βελτίωσης της απόδοσης». Και η… εφευρετικότητα δεν έχει τέλος.

Πηγή: ΕΠΟΧΗ