Προσωρινό φρένο στην εργοδοτική πίεση του ΟΠΑΠ απέναντι στους εκατοντάδες μόνιμους εργαζομένους του βάζει πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα του σωματείου των εργαζομένων κατά της διοίκησης του ΟΠΑΠ, η οποία υποχρεώνεται πλέον σε διαπραγμάτευση.
Το δικαστήριο στις 3 Ιανουαρίου έκανε εν μέρει δεκτά τα αιτήματα για άμεση παύση της διαδικασίας granding (σ.σ. διαβάθμιση των θέσεων εργασίας), την οποία η διοίκηση επιχείρησε να εφαρμόσει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζόμενους, όπως ρητά την είχε καλέσει να πράξει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.
Παράλληλα μέσα στον κερδοφόρο οργανισμό (12,8% αύξηση στα καθαρά κέρδη μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2018), ο οποίος λειτουργεί χωρίς κανονισμό λειτουργίας το τελευταίο διάστημα, έχουν διαμορφωθεί διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων, ενώ από τη δυσμενή για το Δημόσιο ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία συλλογική σύμβαση εργασίας.
Με την εθελούσια έξοδο που πραγματοποιήθηκε τότε, αποχώρησαν περίπου 400 εργαζόμενοι, με όρους όχι ευνοϊκούς. Παράλληλα αποχώρησαν και πολλοί υψηλόμισθοι υπάλληλοι, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν σταδιακά τα τελευταία τέσσερα χρόνια από νεότερους με καλύτερες αποδοχές συγκριτικά με πολλούς παλιούς υπαλλήλους, οι οποίοι παραμένουν ακόμα στον οργανισμό.
«Πολλές από τις προσλήψεις τα τελευταία χρόνια είναι πολιτικά ρουσφέτια από διάφορους πολιτικούς χώρους, στην πλειονότητά τους όμως προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Νίκος Αντωνάκος.
Ο ίδιος διευκρινίζει πως τα «προβλήματα ξεκίνησαν από το 2009, όταν δημιουργήθηκε μια θυγατρική, η ΟΠΑΠ Υπηρεσιών Α.Ε., με στόχο να μην έχουμε όλοι τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με ιδιωτικές συμβάσεις αόριστου χρόνου πολύ χαμηλότερων αποδοχών. Εκείνη την εποχή υπήρχαν μόνιμοι π.χ. οδηγοί που αμείβονταν με 4.000-5.000 ευρώ και άλλοι οδηγοί ίδιας ηλικίας στη θυγατρική λάμβαναν 1.000 ευρώ μισθό».
Οι απολύσεις
Το 2014 αποτέλεσε χρονιά – ορόσημο. Εκτός από την ιδιωτικοποίηση, τότε έληξε και η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας. Από το 2016 έχει ξεκινήσει ένας αγώνας του σωματείου εργαζομένων με στόχο την υπογραφή της σύμβασης και τη διαβούλευση με τον οργανισμό ώστε να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από την εργοδοσία.
Στο τέλος του 2017 πραγματοποιήθηκαν 8 απολύσεις μελών του Σωματείου, χαμηλόμισθων υπαλλήλων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν εκδικητικές από το Σωματείο.
Οι εργαζόμενοι ζητούσαν υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με 1.260 ευρώ μεικτά, με ενσωματωμένες τριετίες και επιδόματα.
Η αρχική απάντηση του ΟΠΑΠ ήταν η πρόταση για υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβαση, δηλαδή 586 ευρώ μικτά. Ομως και η διαδικασία της διαμεσολάβησης μέσω του ΟΜΕΔ δεν έφερε τα προσδοκώμενα για τους εργαζόμενους αποτελέσματα, καθώς η πρόταση ήταν 800 ευρώ μικτά, με τριετίες και επιδόματα στο 10% του μισθού.
Το σωματείο (αριθμεί περίπου 300 μέλη) προχώρησε στη διαδικασία της διαιτησίας, ενώ και η εταιρεία μετέβαλε σημαντικά την αρχικά άκαμπτη στάση της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται στους εργαζόμενους σύμβαση 930 ευρώ μεικτά, συν τέσσερις τριετίες (5% η τελευταία), συν επίδομα 5% για κάθε τέκνο.
Οι εργαζόμενοι, που έχουν λάβει διορία να απαντήσουν στη διοίκηση μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, θεωρούν πως η πρόταση κινείται σε σωστή κατεύθυνση και επιμένουν πως πρέπει να ενσωματωθεί και το επιστημονικό επίδομα για όσους έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Η διαμάχη για την αξιολόγηση
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση υποχρεώνει την εργοδοσία να απέχει από την εφαρμογή του συστήματος διαβάθμισης μέχρι αυτή να συζητηθεί στο δικαστήριο, την 1η Μαρτίου 2019.
Από την άλλη πλευρά, δεν επιβλήθηκε αντίστοιχη αναστολή για τη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς το δικαστήριο θεώρησε ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε εντός του περασμένου έτους, κάτι που, σύμφωνα με το σωματείο, δεν ισχύει και άρα όλα θα κριθούν και γι’ αυτό το ζήτημα στις αρχές Μαρτίου.
Ωστόσο η διοίκηση ήδη «ανέβασε» τις φόρμες αξιολόγησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναφέροντας ως ημερομηνία λήξης της διαδικασίας τη 15η Φεβρουαρίου.
Το σωματείο εργαζομένων ΟΠΑΠ καλεί τη διοίκηση να μην εκκινήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης «καταχρώμενη το διευθυντικό της δικαίωμα» και παραβλέποντας τη γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με την καταχρηστικότητα της αξιολόγησης αλλά και την προαναφερθείσα διατυπωμένη διά του Ανδρέα Νεφελούδη γνώμη του υπουργείου Εργασίας για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με το σωματείο.
Αναδημοσίευση από: efsyn.gr