Η πρώτη κρίση στις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης του ιδιωτικοποιημένου Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έφερε προειδοποιήσεις, τελεσίγραφα και κινητοποιήσεις -απέχουν ήδη από την περασμένη Παρασκευή από υπερωριακή απασχόληση και από εργασία τα Σαββατοκύριακα- ενώ η κλιμάκωση θα κριθεί από την τοποθέτηση της διοίκησης μέχρι αύριο.
Με μια πολεμική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων (ΟΜΥΛΕ) και τα σωματεία εργαζομένων στον ΟΛΘ γνωστοποιούν ότι «alea jacta est (ο κύβος ερρίφθη)».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, την Πέμπτη 24/1/2019 ο πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρης Θεοφάνης, σε συνάντηση με την ΟΜΥΛΕ αθέτησε ρητά προηγούμενη συμφωνία τους ότι θα παραταθεί η επεκτασιμότητα -είναι τρίμηνης διάρκειας και μετά ακολουθεί η μετενέργεια των όρων της σύμβασης σε ατομικές συμβάσεις- της ΣΣΕ που έληξε στις 31/12/2018.
Στην ανακοίνωσή τους ΟΜΥΛΕ και σωματεία του ΟΛΘ καταγγέλλουν ότι «η αθέτηση των δεσμεύσεών του και η ανατροπή του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλής πίστης οφείλεται αποκλειστικά στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ και πολύ περισσότερο που η ανατροπή πραγματοποιήθηκε με αυταρχικό μονόλογο και την ανακοίνωση εκ μέρους του ότι θα κάνει ό,τι αυτός θέλει ως αφεντικό και ότι ελέγχει ήδη τους εργαζόμενους».
Οι προσλήψεις
Αναρωτιούνται μάλιστα αν «πιστεύει ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ ότι το μοντέλο των προσλήψεων με συμβάσεις 8 μηνών, που χρησιμοποιεί, μπορεί να το μετατρέψει σε απεργοσπαστικό μηχανισμό και ότι θα προχωρήσει σε δημιουργία σωματείου ελεγχόμενου από τον ίδιο (είναι δικές του οι δηλώσεις!!!!!!). Γιατί, αλήθεια, δεν προχωρά σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ έχει κάθε δυνατότητα για προσλήψεις ως ιδιωτική εκμετάλλευση; Γιατί χρησιμοποιεί άραγε το μοντέλο του Δημοσίου;»
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία, που γνώριζε ότι ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τη ΣΣΕ αλλά και για τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, τους ζήτησε από τον 5ο μήνα διαπραγματεύσεις «πακέτο» πρώτα για τον ΓΚΠ (σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, χρειάζεται σύμφωνη γνώμη τους για να τροποποιηθεί) και μετά για την επιχειρησιακή ΣΣΕ, αλλά καθυστέρησε να αρχίσει διάλογο με αποκλειστική της ευθύνη.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις καλές τους προθέσεις έχουν κρατήσει ημερολόγιο με όλες τις επιστολές και τις κινήσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, αν μέχρι αύριο δεν ληφθεί απόφαση παράτασης της ΣΣΕ, θα αναπροσαρμόσουν όλη την τακτική τους, αν και κανένας μέχρι τώρα δεν κάνει λόγο για προσφυγή στη διαιτησία.
Προειδοποιώντας ότι «το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς ΣΣΕ και θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις δεν λειτουργεί», οι εργαζόμενοι λένε ότι η διοίκηση πρέπει να αποδείξει πως δεν στοχεύει σε κατάργηση δικαιωμάτων και τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση «οι ΣΣΕ δεν πρόκειται να καταργηθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν», οπότε η διοίκηση έχει να επιλέξει αν τα δικαιώματά τους θα «προκύψουν μέσα από διάλογο σε κλίμα εργασιακής ειρήνης ή εάν θα “επιβληθούν” με άλλους τρόπους».
Αναδημοσίευση από: efsyn.gr