Η τράπεζα δεσμεύτηκε να επαναπροσλάβει τις εργολαβικές καθαρίστριες που απολύθηκαν την τελευταία ημέρα του 2018
Γράφει ο Τάσος Γιαννόπουλος
Έκαναν γιορτές μέσα στην αγωνία, αλλά τελικά το νέο έτος μπήκε με ανακούφιση για τις περίπου 15 “εργολαβικές” καθαρίστριες της Eurobank που απολύθηκαν, όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ του Left.gr, την τελευταία ημέρα του 2018.
Υπό την πίεση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), η οποία ξεκίνησε με την παράσταση διαμαρτυρίας της 31ης Δεκέμβρη 2018, η διοίκηση της τράπεζας δεσμεύθηκε να της επαναπροσλάβει όλες, χωρίς μάλιστα αυτές να χάσουν το δικαίωμα στην άδειά τους: αν και θα είναι τυπικά νεοπροσλαμβανόμενες, θα συνεχίσουν να δικαιούνται όση άδεια θα έπαιρναν αν δεν διακοπτόταν η σχέση εργασίας τους.
Επίσης, όσες από αυτές εργάζονται σε υποκαταστήματα της τράπεζας στην Αθήνα, έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν νωρίτερα από το δίμηνο σε άλλες θέσεις εργασίας, ενώ οι υπόλοιπες, στις άλλες πόλεις (Χίος, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα και αλλού), θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την 1η Μαρτίου.
Δηλαδή, αρκετές από αυτές θα χάσουν δύο μισθούς ενώ οι πιο τυχερές μόλις έναν. Θα “γλιτώσει”, έτσι, η τράπεζα, έστω και για λίγο καιρό, τις παχυλές αμοιβές της τάξης των… 500 ευρώ και τα αντίστοιχα ένσημα.
Σε διαρκή ομηρία
Η περίπτωση των καθαριστριών οι οποίες δούλευαν ως επί το πλείστον σε υποκαταστήματα του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν απορροφηθεί από τη Eurobank, έφερε ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα των “εργολαβιών”, της ενοικίασης δηλαδή εργαζομένων (η καθαριότητα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα) από τρίτες εταιρείες.
Εργαζομένων που, όπως και οι εν λόγω καθαρίστριες, γίνονται διαρκώς μπαλάκι από τον έναν εργολάβο στον άλλο και βρίσκονται συνέχεια σε ομηρία από τον κανονικό τους εργοδότη, εν προκειμένω την Eurobank.
Το καθεστώς αυτό, το οποίο αφορά και μεγάλο μέρος των τραπεζοϋπαλλήλων (οι ενοικιαζόμενοι αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων και, μάλιστα, σε κατά τόπους διευθύνσεις είναι το 50%, 60% ή και το 90% του προσωπικού), αντιμάχεται ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. έχοντας πετύχει αρκετές νίκες ενάντια στις μορφές σύγχρονου δουλεμπορίου.
Για παράδειγμα, πριν περίπου ένα χρόνο, είχε πετύχει νικηφόρο αποτέλεσμα για 9 καθαρίστριες στο κεντρικό κατάστημα της Eurolife (η οποία παλαιότερα ανήκε στη Eurobank, πριν εξαγοραστούν και οι δύο από την Fairfax). Και οι 9 εργάζονταν μέσω εργολάβου στη Eurobank και απειλήθηκαν, όπως και το 2015, με μειώσεις που θα έφταναν έως και το 60% του μισθού τους.
Τελικά, όπως αναφέραμε στο σχετικό δημοσίευμα του Left.gr, στις αρχές του 2018, η διοίκηση της Eurobank αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να διατηρήσει τις ίδιες συνθήκες εργασίας, για 2 ακόμα χρόνια, για τις εργολαβικές αυτές καθαρίστριες.
Ωστόσο, για όλες αυτές τις εργαζόμενες, όπως και για χιλιάδες ακόμα εργολαβικούς/ές σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, το καθεστώς της ακραίας ανασφάλειας δεν τελειώνει ποτέ…
Πηγή: LEFT.gr