Ένα σημείο καμπής στον αγώνα του σωματείου των εργαζομένων
(η φωτογραφία είναι από την κινητοποίηση της Τετάρτης 7/11 στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ στην Αθήνα)
Γράφει ο Τάσος Γιαννόπουλος
Σπάνια διαβάζει κάποιος στα ΜΜΕ αναφορές στον πολυετή αγώνα του σωματείου των εργαζομένων στον υπερκερδοφόρο ΟΠΑΠ* ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία (βλέπε τις εκδικητικές απολύσεις “παλιών” εργαζομένων και μελών του σωματείου το 2017, ως “απάντηση” στην προφυγή του σωματείου στον ΟΜΕΔ) και με αίτημα την υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας (βλέπε τις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου). Είναι, βλέπετε, η “ομερτά” που έχει επιβληθεί μέσω των διαφημίσεων προς τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, διαφημίσεων που αναδεικνύουν μεταξύ άλλων και το “κοινωνικό πρόσωπο” της εταιρείας.
Ακόμα πιο σπάνιο είναι η δικαιοσύνη να βάζει φρένο στις πρακτικές τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεων, όπως έκανε πρόσφατα (3 Ιανουαρίου 2019) δικαστήριο που εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα του σωματείου των εργαζομένων κατά της Διοίκησης του ΟΠΑΠ, με αίτημα (το οποίο έγινε δεκτό) την άμεση παύση της διαδικασίας granding (σ.σ.: διαβάθμιση των θέσεων εργασίας), την οποία η διοίκηση επιχείρησε να εφαρμόσει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζόμενους, όπως ρητά την είχε καλέσει να πράξει και ο γ.γ. του υπουργείο Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.
Η δικαστική απόφαση υποχρεώνει την εργοδοσία να απέχει από την εφαρμογή του συστηματος granding μέχρι αυτή να συζητηθεί στο δικαστήριο, την 1η Μαρτίου 2019, ενώ, για τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν επιβλήθηκε αντίστοιχη αναστολή καθώς το δικαστήριο θεώρησε ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε εντός του περασμένου έτους, κάτι που, σύμφωνα με το σωματείο, δεν ισχύει και άρα όλα θα κριθούν και για αυτό το ζήτημα στις αρχές Μαρτίου.
“Όπως και να έχει, η παραπάνω απόφαση, η οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αίτησή μας, αποτελεί νίκη για το σωματείο μας, την αγωνιστική του στάση ενάντια στις αυθαιρεσίες και την εχθρική και υποτιμητική στάση της διοίκησης όλο το προηγούμενο διάστημα”, τονίζουν στο Left.gr μέλη της διοίκησης του σωματείου.
Ωστόσο, η διοίκηση ήδη “φόρτωσε” τις φόρμες αξιολόγησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναφέροντας ως ημερομηνία λήξης της διαδικασίας την 15η Φεβρουαρίου.
Το σωματείο εργαζομένων ΟΠΑΠ καλεί τη διοίκηση να μην εκκινήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης καταχρώμενη το διευθυντικό της δικαίωμα και παραβλέποντας τη γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με την καταχρηστικότητα της αξιολόγησης αλλά και την προαναφερθείσα διατυπωμένη διά του Ανδ. Νεφελούδη γνώμη του υπουργείου Εργασίας για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με το σωματείο.
Παράλληλα, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησης και τη συμπλήρωση της σχετική ηλεκτρονικής φόρμας. “Δεν ξεχνάμε ότι στο όνομα της αξιολόγησης έγιναν οι απολύσεις το 2017 και έτσι δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία αυθαίρετη διαδικασία κατάταξης και υποτίμησης της θέσης μας και των δικαιωμάτων μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου.
Θετικές προοπτικές για το ζήτημα της επιχειρησιακής ΣΣΕ
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, μείζον αίτημα του σωματείου ήταν και παραμένει η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να συνάδει με την υψηλή κερδοφορία της εταιρείας αλλά και η σύνταξη νέου κανονισμού εργασίας, μετά από διαβούλευση με τους εργαζόμενους.
Το αίτημα αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε μία περίοδο που στην πολιτική ατζέντα έχει τεθεί ως κομβικό το ζήτημα της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων με όρους που θα σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζόμενων και τη θετική οικονομική πορεία των επιχειρήσεων, ζήτημα που θεωρείται, σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, βασική προϋπόθεση για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το σωματείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει πλέον στη διαδικασία της διαιτησίας καθώς η πρόταση της μεσολάβησης απείχε πολύ από τα αιτήματά του για αξιοπρεπή βασικό μισθό που να συνάδει με τις δυνατότητες της εταιρείας αλλά και την κερδοφορία της, ενώ σε αυτήν την πρόταση δεν αναγνωριζόταν κανένα επίδομα πτυχίου. Από την άλλη, υπό την πίεση του σωματείου, η διοίκηση μπήκε πλέον στη διαδικασία της διαβούλευσης για το ζήτημα, κάνοντας ένα βήμα πίσω από την μέχρι πρόσφατα άτεγκτη στάση της, δηλαδή την άρνηση διαπραγμάτευσης και την πρόταση για κατώτατο μισθό στα 600 ευρώ.
Το σωματείο “θα συνεχίσει τον αγώνα του με κριτήριο πάντα τα συμφέροντα των εργαζόμενων στην εταιρεία και τα συνδικαλιστικά και εργασιακά τους δικασιώματα, για αξιοπρεπή συλλογική σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους, για βασικό μισθό που να επιτρέπει να ζουν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους και όχι να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιος θα έχει καλύτερο grade σε μια αδιαφανή διαδικασία, την ψηλότερη βαθμολογία σε μια αυθαίρετη διαδικασία αξιολόγησης με την αυταπάτη ότι θα πάρουν κάποιο μπόνους για να βελτιώσουν τις απολαβές τους ως εργαζόμενοι στον υπερκερδοφόρο ΟΠΑΠ”, υπογραμμίζουν μέλη της διοίκησης του σωματείου.
________________________________
* Τα καθαρά κέρδη στους πρώτους εννέα μήνες του 2018 ανήλθαν σε 105 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017:
(ο πίνακας που δημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή” βασίζεται στα στοιχεία της ΟΠΑΠ Α.Ε.)
Πηγή: LEFT.gr